Az új agyi stimulációs terápia hatékony a depresszió ellen

Egy új klinikai vizsgálat tesztelte a kevésbé vizsgált, nem invazív agyi stimulációs technika képességét a súlyos depresszió tüneteinek kezelésére. Az eredmények eddig igen ígéretesek voltak. Egy másik típusú elektromos agyi stimuláció szintén sok ígéretet mutatott a depresszió kezelésére.

[wp_ad_camp_1]

A Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem Orvostudományi karának kutatói nemrégiben kísérleti vizsgálatot végeztek, amely során a súlyos depresszióban szenvedő betegeknél egy „transzcraniális váltakozó áram stimuláció” (TACS) nevű elektromos agyi stimulációs terápiát teszteltek. Az UNC kutatói, akik ezt a kísérleti kísérletet végezték, arra jöttek rá, hogy ez a stimulációs technika, mint a depresszió mind a más potenciálisan mentális egészségi állapotok terápiájára megfelelő lehet. Elismerték, hogy az elektromos agyi stimuláció kevésbé tanulmányozott, páciensbarátabb formája.

Depresszió
Depresszió

A depressziós betegségben szenvedő embereknél az alfa-oszcillációk aszimmetrikusabbak, ami azt jelenti, hogy sokkal aktívabbak az agy egy részén – a bal frontális kéregben – mint a másikban. Az új tanulmányban, amelynek eredményei most megjelentek a Translational Psychiatry folyóiratban, a kutatók tesztelték a tACS hatását ezekre az ingadozásokra, azzal a végső céllal, hogy ellenőrizzék, hogy az új megközelítés javíthatja-e a súlyos depresszió tüneteit. „32 ember segítségével készítettünk egy kis tanulmányt, mert ez a fajta megközelítés még soha nem történt meg” – jegyzi meg a tanulmány vezetője, Flavio Frohlich, Ph.D. „Fontos megjegyezni, hogy ez egy első ilyen tanulmány” – hangsúlyozza. A 32 résztvevő mindegyikénél súlyos depressziót diagnosztizáltak, de a kutatók a tünetek súlyosságát a Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (MADRS) segítségével, a depresszió értékelésére szolgáló standard eszköz segítségével értékelték.