Mit takar a földmérés?

A földmérés tulajdonképpen a geodézia, azaz a helymeghatározás tudománya. A földmérést földmérők, azaz geodéták végzik el. A földmérés minden esetben a föld felszínén történik helymeghatározással és térképezéssel. Feladata a tervek alapján a létesítmények, épületek pontjainak kitűzése, megjelölése.

[wp_ad_camp_1]

Merüljünk el egy kicsit a földmérés történelmében. Az ókorban is létezett már földmérés, hiszen az öntözőrendszerek kiépítéséhez elengedhetetlen volt a földmérés. Az ókorban az ingatlan nyilvántartások elkészítéséhez is használták már a földmérés tudományát. A geodézia eleve egy görög eredetű szó és föld-osztást jelent. Földmérésnek nevezik azokat a tevékenységeket, amelyek a földrészletekhez, ingatlan-nyilvántartásokhoz kapcsolódnak.

Földmérés
Földmérés

A XX. század környékén a mérnökök feladata volt a földmérés és még egyáltalán nem alakultak ki a speciális területek. A későbbiekben már beszélhetünk kataszteri geodéziáról valamint ipari geodéziáról is. Ezen kívül még létezik a fotogrammetria, a topográfia, a térképészet és a kartográfia. A fotogrammetria légi felvételek készítésével foglalkozik, és ezek alapján végzi a méréseket és a feltérképezéseket. A topográfia a domborzatot is képes ábrázolni közepes méretben.

A térképészet nem kimondottan a földméréshez tartozik, de enélkül nem lehetne a földméréseket megszerkeszteni. A kartográfia már a meglévő térképek alapján dolgozza fel az adatokat, így az még távolabb áll a földméréstől. Manapság már a GPS műholdas helymeghatározás miatt a navigáció is kezd önálló tudományággá válni.