Mit kell tudni a kannibál nősténypókokról

A Pittsburghi Egyetem egy érdekes kutatássorozatot indított a kannibál nőstény pókok viselkedésével kapcsolatban. Az egyetem professzorai hosszú időn keresztül figyelték a nősténypókok viselkedését. Közismert tény, hogy a nősténypókok közül nem egy és nem kettő megöli a hím pókot rögtön a párzás után. Az Animal Behaviour című kiadványban jelent meg ez a tanulmány amely igen izgalmasnak ígérkezik mindazoknak akik otthonukban hobbi szinten pókokat tartanak, vagy kedvelik ezt az állatfajt.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók kiválasztották a zugpókfélék családjából az Agelenopsis pennsylvanica pókfajt és ezt kezdték el alaposabban vizsgálni. Ennél a fajnál igen gyakran előfordul, hogy a nőstény felfalja a hímet. A pók kannibalizmus eddig mindenki számára egy fekete lyuk volt, hiszen nem nagyon tudtuk, hogy miért is cselekszenek így a nőstény pókok. A zugpókfélék családjába tartozó pókok igen izgalmas kinézetű hálót szőnek, hiszen a háromszög alakú háló közepébe egy tölcsért szőnek, és abban tartózkodnak.  A hím pókok, amikor készek a párzásra, akkor egy tasakot szőnek, és abba helyezik el ivarsejtjeiket. A két tapogatóláb segítségével felszívják a folyadékot és így juttatják be a nőstény ivarnyílásába a spermájukat.

Kannibál nősténypók
Kannibál nősténypók

A kutatók számos pókot begyűjtöttek és folyamatosan behelyezték a nőstények hálójába a hímeket. A nőstények éhség esetén azonnal felfalták a hímeket válogatás nélkül. a kevésbé éhes egyedek voltak azok, amelyek engedélyezték a hímek számára a párosodást. Mint kiderült azért cselekednek így, mert a jól lakott nőstény sokkal életképesebb tojást rak le, mint éhes társai.