Mit kell tudni a füvön lévő nyálkapenészről

A legrosszabbnak tűnő dolgok némelyike, amelyekkel valaha találkozni fog a táján, kiderül, hogy egyáltalán nem tesz olyan rosszat a növényeknek. Például, amikor nagy selyemfű (Oncopeltus fasciatus) hemzseg a kerti növényeken, azt gondolhatja, hogy bibliai méretű csapás sújtja Önt, de ezek a poloskák nagyon kevés tényleges kárt okoznak.

Hasonlóképpen, a lisztharmat borzalmasan néz ki a növényeken, de nem az a gyilkos, típus mint néhány más gomba. Talán a legjobb példa ezekre a rosszabb élőlényekre a nyálkapenész (Fuligo septica). A „nyálkás penész” egy gyűjtőfogalom. Nem egy adott szervezetre vonatkozik. Valójában több száz különböző típus létezik, és nem mindegyik kapcsolódik szorosan egymáshoz. A nyálkagomba élénksárga színével az egyik leglátványosabb közülük. A nyálkapenész a táj számos különböző tárgyán megjelenhet, beleértve a komposztot, a talajtakarót és a rönköket, de mi a pázsitfüvön megjelenő nyálkapenészre helyezzük a hangsúlyt. A nyálkás penész vizuálisan egy gombára emlékezteti az embereket. Ez az egyik oka annak, hogy annak ellenére, hogy technikailag nem sorolják a gombák közé, gyakran „gombaszerű szervezetnek” nevezik.

Ez a gombaszerű szervezet egy szaprofita. A szaprofita szervezet az elhalt szervezetekből és a bomló szerves anyagokból nyeri a táplálékot. Sok gomba (melyek a gombák termőtestei) szintén szaprofita; A nyálkapenész egy másik jellemzője a spórákon keresztüli szaporodás. Míg a lakástulajdonosok nem szeretik, ha a füvükön nyálkapenész keletkezik, a probléma főként a pázsit esztétikája. A nyálkapenésznek csekély hatása van a pázsit egészségére. A legrosszabb esetben egy nagyon nagy nyálkás penészfolt, amely hosszú ideig beborítja a gyep egy részét, átmenetileg megfosztja az érintett területet a napfénytől, megfosztja a füvet a fotoszintézis képességétől, és ezáltal a fű megsárgulhat.