Mit jelent az utómunka a fotózásban?

Fotós, fotózás Hajdúböszörmény, Nyíregyháza és Debrecen környezetében. Az „utómunka” olyan folyamat, amikor például egy esküvői fotózás során elkészült „nyers” képeket szoftveres eljárással különböző utólagos beállításoknak, javításoknak vetjük alá.

[wp_ad_camp_1]

Az, hogy egy elkészült fényképen ez megtörténik-e, az nem kérdés. Ha a mobiltelefonoddal készítesz egy képet, a háttérben ott is lezajlik egy folyamat, ahol a telefon szoftvere az előre beállított paraméterek szerint automatikusan elvégzi a nyers kép korrekcióját.

Egy amatőr fotós már egy mobilnál komolyabb géppel indul neki a feladatnak, de még mindig a JPG formátum van beállítva a fényképezőgépen. Ekkor az utómunka szintén automatikus, a fényképezőgép szoftvere végzi el. A JPG veszteségesen tömörített formátum, már sok információ elvész a képeken, tehát az utólagos finomabb beállításoknak már kevés lehetősége adódik.

Egy profi máshogy dolgozik. Nyers képeket tölt le a fényképezőgépről, amin semmilyen automatikus szoftveres beavatkozás még nem történt. Ezután különböző profi szoftverek segítségével – kézzel képenként – végzi el a fotó finombeállításait, korrekcióit.
Az eredményt hatalmas, színhelyesre kalibrált monitoron kapja vissza, ahol a nagyítás során látható, hogy hol kell még plusz beállításokat elvégezni a fotón.
A színhelyes monitor pedig azt jelenti, hogy speciális külső (vagy beépített) kalibráló eszköz segít, hogy ugyanazokat a színeket lássuk a monitoron, mint később nyomtatásban.
Ezeknek a szoftvereknek a használatát megtanulni sokszor évekbe telik. Például az egyik legnépszerűbb képfeldolgozó program az Adobe Photoshop már 20 évvel ezelőtt 500 oldalas kézikönyvet adott ki a használatról. Ma már ennek a programnak a tudása is lényegesen nagyobb.

Az utómunka és a retusálás során, amikor egy profi fotós munkadíja szóba kerül nem csak az effektív fotózás díját kell számolni. Hanem azt a rengeteg plusz órát és munkát is, amit a fotós a számítógép előtt ülve – az évek alatt drágán megszerzett tudását felhasználva – eltölt.

Ebben a rövid youtube videóban jól látható, hogy mit jelent az utómunka:

Remélem sikerült segítenem, hogy akár esküvői fotózás, akár jegyesfotózás érdekel könnyebben tudj dönteni a fotós személyéről.