A radiátor reflektorok müködése

A radiátor reflektor egy vékony lemez vagy fólia, amelyet a falra tesznek a háztartási fűtőtest mögött szorosan. A cél a falnál levő hőveszteségek csökkentése azáltal, hogy a sugárzó hőt a falról eltávolítják ezzel a reflektorral.

[wp_ad_camp_1]

A részleteket itt olvashatja és így mindent megtudhat a reflektorokról. A modellezésen és a kísérleteken alapuló tanulmányok a házak falán keresztüli energiaveszteségek enyhe javulását mutatták ezzel a radiátor reflektoros módszerrel. A sima alumíniumfólia csak „csekély mértékben” volt kevésbé hatásos, mint egy védett fólia, amely állítólag elkerüli a hőmérsékleti rétegződést. Azt állítják, hogy a helyiség általános energiafogyasztása akár 6% -kal csökkent, ha egy sima fóliát a radiátor mögé helyeztek, miközben a hűtő vesztesége közvetlenül a hűtőszekrény mögött lévő falfelületen kevesebb, mint az eredeti érték 30% -a. Noha a fóliákat „reflektorok” -nak nevezik, ezeknek nincs nagy hatása a sugárzott hőre vagy annak visszaverődésére.

Radiátor reflektor
Radiátor reflektor

Mivel a radiátorok viszonylag alacsony hőmérsékleten működnek, ezért gyenge hőhordozók. A háztartási radiátorokból származó hő legtöbbje a felmelegített levegő konvekciós áramaiból származik. Ahol a reflektorfóliának van némi szigetelőképessége a vezetőképesség ellen (vagyis a falon keresztüli veszteségek), hasznos hatása lehet. Ez a legszembetűnőbb akkor, ha maga a fal nem rendelkezik jó szigetelési tulajdonságokkal: a modern szigetelési szabványok szerint épített falban még ez a hatás elhanyagolható mértékben is csökkenthető. A 10 mm-es kombinált szigetelés és reflektor elhelyezése a radiátorok mögött nagyjából megegyezik a 15 mm-es hővisszaverő réteg nélküli szigeteléssel. Ha a hűtő mögött lévő falvastagság legalább az 1980. évi szabványok szerint mérhető, ez körülbelül 4% -kal csökkenti az épület teljes hőveszteségét.