Mit érdemes fogyasztani edzés előtt és után

Akár az állóképessége miatt eszik, vagy egy erősítő edzés előtt nassol, sosem tiszta hogy mi is a legjobb étel a testünknek. Amit például egészséges rendszeresen fogyasztani, nem biztos hogy jó választás egy verseny előtt, vagy akár csak egy szimpla edzés előtt. Ha követi a következő szakértői tanácsokat arról, hogy mit és mikor fogyasszon, akkor garantáltan megerősödik majd a szervezete.

[wp_ad_camp_1]

Kardió edzések előtt válasszon olyan ételeket amelyekben kevés a zsír és a cukor, mérsékelt a fehérje és magas a szénhidrát tartalom, mint például egy mandulatejből, banánból és bogyókból készült turmix. Fogyassza ezt 60 vagy 90 perccel az edzés előtt, hiszen nem szeretne tele gyomorral rálépni a futópadra. Ha rövid a kardió edzése, akkor közben sem kell nassolnia. Edzések után részesítse előnyben a fehérjéket és a szénhidrátokat, hiszen ha ezt a kombinációt fogyasztja, akkor hamarabb beindul az izom regenerálódása és csökkenti a fájdalmat is. Erősítő tréningek előtt maradjon a víznél, ha csak 1 órás edzésterve van, ha pedig hosszabb, akkor válasszon valamilyen sportitalt, hiszen a sportitalokban levő szénhidrát miatt extra energiához juthat.

Táplálkozás edzés előtt és után
Táplálkozás edzés előtt és után

Ilyenkor is a fehérje az, ami meggyógyíthatja a testet, hiszen az izmok komoly erőfeszítéseknek vannak kitéve, amiket csak a fehérjében levő aminosavakat gyógyíthatnak meg. Egy verseny előtt érdemes olyasmit fogyasztani, ami rostokban és zsírban szegény, szénhidrátban viszont gazdag, szóval a spagetti is jó megoldás lehet ilyenkor. A verseny reggelén fogyasszon egy kisebb, szénhidráttal teli reggelit, például fehér péksüteményt mandulavajjal és banánnal. Verseny után igyon rengeteg folyadékot, főleg vizet, de a meggylé is nagyon hasznos lehet, hiszen ez csökkenti a májgyulladás esélyeit és az izmok károsodását is.