Mindent a kutyák etetéséről

A kutyatartók többsége igyekszik odafigyelni arra, mit fogyaszt a házi kedvence. A gondoskodás e formája nem felesleges, hiszen számos allergia, betegség és nem kívánt tünet együttes kerülhető el a megfelelő táplálással.

A szénhidrát és a fehérje bevitel kiemelten fontos. Azonban az arány nem mindegy! Szinte magától értetődő, hogy a hús a legjobb fehérjeforrás. Emellett figyelmet kell szentelni az ásványi anyagoknak és vitaminoknak, rostoknak. A rostok az emésztésben játszanak szerepet, míg az ásványi anyagok a csontokért és a fogakért felelnek. Házi kosztot adni már régóta nem divat a kutyatartóknál, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy anno a pazarlásmentes életmód miatt tették az emberek. Főzni azonban egyre gyakrabban szoktak kedvenceiknek a kutyatartók, akár orvosi javaslatra is. Sőt van, aki egyenesen visszatér ahhoz az etetési módhoz, mely a farkasokra jellemző, ezt becsületes nevén barf etetésként szokták emlegetni. Ez a kutyák nyers formában történő etetését jelenti, bár ez a módszer igényel némi alaptudást, utánajárást.

Kutyakiképző iskolákban is sokat hallani a szakértőktől az etetés mikéntjéről. Fontos például, hogy az eb tudja, a gazda az alfa, a falkavezér, így a tápláléka is tőle függ. Ezt kölyök korban már el lehet kezdeni megszokatni a kutyusokkal, mondjuk úgy, hogy jelre kezd enni a kutya, s miközben az ételét fogyasztja, a gazdi bele-bele nyúl, ezzel is jelezvén a helyét a falkában. A szakértők azt is javasolják, hogy amint a kutyák betöltötték az 1. életévüket, elegendő a napi egyszeri étkeztetés. Míg kölyök korban igénylik a reggeli és esti etetést is. Természetesen minden körülmények között figyelembe véve a kutya fajtáját, testsúlyát és egyéni igényeit. S ha már kiképzés és hozzáértők, a finom falatok remek motivációs eszközként használhatók kutyák tanítása során, de csak akkor, ha az eb nincs teljesen jóllakatva. Vannak habzsoló, falánk típusú kutyák, akiknél bármekkora mennyiségű és bármilyen típusú ételről is legyen szó, egy pillanat alatt felfalják. Náluk a falás gátló tálak alkalmazása javasolt. A kutyák táplálása nem túl bonyolult feladat, ha a gazdik szentelnek némi figyelmet a mit és hogyan kérdésekre!