Milyen gyakran mossuk ruhadarabjainkat?

A fenntartható és etikus divat egyik alapfeltétele, hogy minimalizálja a vízfogyasztást. Mi magunk is sokat tehetünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemért néhány egyszerű változtatással a mosási szokásainkban. Ilyen környezettudatos lépés az is, hogy ruháinkat csak akkor dobjuk bele a mosógépbe, ha valóban koszosak és nem használunk káros tisztítószereket.

[wp_ad_camp_1]

Ha a farmerünket gyakran mossuk, nemcsak a színe fakul ki, hanem a formáját is elveszítheti. Ha magas hőmérsékleten mossuk, akkor össze is mehet. Ha meg akarjuk menteni a kedvenc farmerünk, sose tegyük a mosógépbe – tanácsolja a Levi’s egyik vezetője, aki állítása szerint már tíz éve nem mosta ki a saját farmerjét. Ha piszkos a farmerünk hideg vízben, kifordítva mossuk ki. A leggingset két-három viselés után érdemes kimosni, mivel az a ruhadarab magába szívja az izzadságot, megfelelő táptalajt teremtve a baktériumoknak, amit a kellemetlen szagok is jeleznek majd. Sportmelltartót minden használat után ki kell mosni, a hagyományos melltartókat viszont elég hetente betenni a mosógépbe, így tovább megőrizhető a formájuk és nem nyúlnak ki olyan hamar.

Törölközőt ajánlott három-négy használat után kimosni, használat során rengeteg elhalt bőrsejt kerül a törölközőre, amik nedves környezetben gyorsan szaporodnak. A fürdőszobaszőnyeget és a wc előtti szőnyeget is érdemes hetente kimosni, a nedves anyag egy páradús helyiségben marad, ami kitűnő táptalaj a baktériumoknak és penészgombáknak. A sapkákat és baseball sapkákat elég, ha szezononként kétszer kimossuk. Az ágyneműn megtelepedő szennyeződések tartalmaznak baktériumokat, vírusokat, spórákat és más káros mikroorganizmusokat. Ezek könnyen allergiás reakciókat okozhatnak, ezért az ágyneműt és a lepedőt tíz naponta cseréljük le.