Mikor érdemes jóban maradni az exünkkel?

Egy szakítás sosem könnyű, még akkor sem, ha csak egy pár hetes kapcsolatnak szakad vége. Akkor meg aztán főleg nem egyszerű a helyzet, ha hosszú évek után ér véget egy szerelem, akár mi kezdeményezzük a különválást, akár a partnerünk.

A legnehezebb szinte mindig az, hogy a szakítás után üresnek érezzük az életünket, hisz az, akivel a mindennapjainkat töltöttük, immáron távol van tőlünk. Ezért aztán szinte leküzdhetetlen a vágy ilyenkor, hogy beszéljünk vele, találkozzunk, és tartsuk a kapcsolatot, még akkor is, ha teljességgel nyilvánvaló, hogy nem leszünk újra egy pár. Azonban nem véletlenül tanácsolja minden barátunk – és jóakarónk -, hogy ezt nem nagyon kellene erőltetni. Hisz azon túl, hogy csak feltépi az amúgy is friss sebeket, az exünkkel jóban lenni, barátkozni bizony egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt ebben a zilált állapotunkban gondoljuk.

A legegyszerűbb dolgunk akkor van – bár ezt ilyenkor senki sem gondolja így -, ha haraggal váltunk el egymástól. Ez esetben ugyanis a kapcsolattartás szinte lehetetlen, hisz ha mi meg is inognánk, a volt párunk jó eséllyel akkor sem akarna hallani rólunk. Ám ha csak egyszerűen kihűltek az érzelmek – a másik részéről -, de mint embert még szeret minket, akkor bizony lehet, hogy még abban is benne lenne, hogy próbáljuk meg a barátkozást, hátha így enyhíthet a fájdalmunkon. Természetesen ez visszafelé is ugyanígy igaz, ha mi voltunk a szakító fél. De érdemes ezzel megpróbálkozni egyáltalán? Nos, legfeljebb akkor, ha már semmilyen – romantikus – érzelmet nem táplál egyik fél sem és kellő mennyiségű idő eltelt a szakítás óta. A legbölcsebb azonban az, ha végleg lezárjuk magunkban a kapcsolatot és egyik exre sem tekintünk barátként – vagy csak hosszú hónapok, de inkább évek múltán -. Ugyanis nem véletlenül lett vége, és talán mindenkinek jobb, ha megmaradnak az emlékek, a barátkozásra pedig ott vannak azok az emberek, akik valóban csak – és kizárólag – a barátaink. Így kerülhetjük el biztosan azt, hogy több fájdalmat okozzunk, vagy éljünk át, mint amennyit feltétlenül szükséges egy kapcsolat lezárása után.