Mik azok a barna foltok a bőrön, amelyek nem szeplők?

Lehet, hogy észrevett néhány barna kinövekedést a bőrén vagy esetleg néhány idősebb családtagja bőrén. Ne aggódjon, nagyon valószínű, hogy ezek szeborreás keratózisok. Senki sem hibáztathatja, ha nem tudta, miről van szó, hiszen ez nem éppen egy mindennapi beszélgetési téma.

A szeborreás keratózisok gyakori jelenség a bőr felületén, és ami a legfontosabb velük kapcsolatban, hogy jóindulatú bőrkinövekedések. Első pillantásra a megemelkedett bőr károsnak tűnhet, de a definíció szerint ezek a barna bőrfoltok nem rákos bőrnövekedések. Bár a váratlan bőrelváltozásokat mindig bőrgyógyásznak kell ellenőriznie. Ha mégis szeborreás keratózisa van, akkor biztosan nincs egyedül. Egy 2015-ös tanulmány szerint körülbelül 83 millió amerikainak van egy vagy több ilyen bőrnövekedése az arcán, a nyakán, a mellkasán, a vállakon vagy a hátán, sajnos Magyar vonatkozásban nincs infónk, de hasonló méreteket ölthet. A szeborreás keratózisok a bőr bármely pontján megtalálhatók, kivéve a tenyért és a talpat.

A szeborreás keratózisok általában barnás vagy fekete színűek, kissé megemelkedett bőrfelületek. Gyakran kerek vagy ovális alakúak, és durva tapintásúak lehetnek. Lehetséges, hogy csak egy ilyen nem rákos bőrnövekedés fordul elő valakin, de az emberek többségénél fürtök alakulnak ki belőlük. Ne lepődjön meg, ha nem mindegyik hasonlít egymásra. A tudósok nem egészen biztosak abban, hogy mi okozza a szeborreás keratózist. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint azonban az a tendencia, hogy megkapja őket valaki, vagyis örökletesnek tűnik. Jó tudni, hogy nem fertőzőek. Ha úgy tűnik, hogy a szeborreás keratózisok száma növekszik és átterjed a test más területeire, ne feledje, hogy idősebb korában egyszerűen csak tovább fejlődik ez az emelt bőr. Ne feledje: Mindig beszéljen egy megbízható orvossal, hogy megtudja, mi a szeborreás keratózis kezelés az Ön számára. Ne próbálja egyedül eltávolítani. Bármilyen csábító is lehet az otthoni eltávolítása, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy fennáll a fertőzés veszélye.