Hogyan lehet hatékonyan csökkenteni az energiaszámla összegét?

Az energiaszámla a legtöbb háztartás számára komoly megterhelést jelent. Az Energiaügyi Minisztérium adatai erre világítottak rá, ugyanis az adatok szerint egy átlagos család évente több, mint négyszázhúszezer forintot fizet ki közüzemi szolgáltatásokra.

Az energiaszámla hatékony csökkentéséről ide kattintva tudhat meg bővebb információkat! A borsos közüzemi számlák oka elsősorban a fűtés és a hűtés. Ezek csökkentése által komoly összeget lehet spórolni. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől kezdve ne fűtsön mínuszok esetén és fagyoskodjon a lakásban, illetve a nagy melegben sem kell hőgutát kapni hűtés hiányában. Inkább úgy fogalmaznánk, hogy lehet költséghatékonyan hűteni és fűteni. Érdemes a hűtőszekrény és a fagyasztó tömítéseit ellenőrizni, hogy biztosan jól záródnak-e. A rossz tömítés eredményeként az energia kiszivárog, ami hosszútávon a pénztárca kiürüléséhez is vezet. Éppen ezért fontos ezt ellenőrizni és szükség esetén kijavítani. Ezzel az aprósággal is igazán sokat lehet spórolni hosszú távon. Ezenkívül a légkondicionáló és szellőző rendszer hatékonyságát is érdemes ellenőrizni.

Sokan túlfűtik a lakást, ami szintén komoly költségekhez vezet. Mindössze pár fokos hőmérséklet csökkentés is komoly spórolást jelent. Különösen alvás közben nincs szükség olyan magas hőmérsékletre, ezért az esti órákban érdemes egy-két fokkal lejjebb állítani a hőmérsékletet, ameddig még kényelmes. A hűtőszekrény és a fagyasztó hőmérsékletét érdemes nulla és öt Celsius fok közé állítani. Ez pont ideális, az ételek frissek maradnak, ugyanakkor a fagyasztónak és a hűtőszekrénynek nem kell olyan keményen dolgoznia. Mindössze egy kis odafigyelés komoly eredményeket és spórolást eredményezhet, így érdemes tudatosnak lenni!