Miért segíti elő a háztartási por a zsírsejtek növekedését

A kutatók megállapították, hogy a háztartásunkban lévő por számos vegyi anyagot tartalmazhat, amelyek felgyorsíthatják a zsírsejtek fejlődését, ami potenciálisan hozzájárulhat az elhízáshoz. A házban lévő por káros vegyszereket tartalmazhat. Az utóbbi években a kutatók és a nemzetközi politikai döntéshozók aggodalmukat fejezték ki az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok olyan csoportja miatt, amelyek befolyásolhatják az endokrin – vagy hormonrendszer működését.

[wp_ad_camp_1]

Ezeket az anyagokat néha a háztartási tisztítószerekben, sőt naponta használt tárgyakban is megtalálják. Sok műanyag például ftalátokat tartalmaz, amelyek endokrin rendszert károsító anyagok. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ezek a vegyi anyagok veszélyt jelentenek a közegészségügyre, mivel a tanulmányok a termékenységi problémákhoz, a májbetegséghez, a rákhoz és a gyermekkori elhízáshoz kötődnek. Most, a Christopher Kassotis által vezetett tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a háztartási por elősegítheti a zsírsejtek fejlődését, mivel ez a por endokrin rendszert károsító vegyi anyagokat tartalmazhat.

Kassotis és a csapat a már meglévő kutatásokból inspirálódott, ami azt jelzi, hogy összefüggés van az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok és az állatmodellekben a zsírszegénység szabályozása között. Ez a bizonyíték más tanulmányokhoz kapcsolódik, amelyek arra utalnak, hogy a mechanizmus hozzájárulhat az elhízás kialakulásához az emberekben. Ehhez a kutatók először kivonták a kémiai anyagokat a pormintákból. Ezután tesztelték az anyagok hatásait, kifejezetten arra törekedve, hogy kiderítsék, vajon a kémiai keverékek ösztönzik-e a zsírsejtek kialakulását. A kutatók azt állítják, hogy a pormintákban jelen lévő vegyi anyagok nagyon alacsony koncentrációja valóban elősegítette a prekurzor zsírsejtek növekedését és következésképpen a zsírsejt-növekedést.