Mi történik a régészeti leletekkel?

A régészeti leletek hosszú utat tesznek meg az ásatáson való megtalálásuktól odáig, hogy kiállítják vagy megfelelően elraktározzák őket. Rengeteg ember dolgozik azon, hogy a legmegfelelőbben legyenek tárolva, szállítva, vizsgálva, valamint tökéletes adminisztráció készüljön a megtalált holmikról.

[wp_ad_camp_1]

Az ásatásokon a leleteket a megtalálás után nagyon gondosan, szinte milliméterenként tisztítják meg és csak nagy műgonddal emelhetik ki a földből, vagy onnan, ahol eddig épségben vagy kevésbé épen, de megőrződtek. A régészeti leletek helyzetének feltérképezése és pontos leltárba vétele után a tereplaboratóriumba kerülnek. Itt megtisztítják őket, szintén nagyon óvatosan és szigorú szabályoknak eleget téve, majd felcímkéznek minden egyes különálló darabot. A címkén egy kód látható, mely arról árulkodik, hogy a leletet mely szinten és melyik négyzetben találták meg a régészek. A címkézés után csoportosítják a megtalált darabkákat. Külön a cserepeket, külön a kőtárgyakat, a csontokat, a fémet, textilt stb.

Régészet
Régészet

A csoportosított holmikat nagyon óvatosan és szakértő kezekkel becsomagolják, zsákokba helyezik, majd abba a laboratóriumi intézetbe szállítják, ahonnan az ásatást irányítják, hogy itt komoly vizsgálatoknak vessék alá őket. A terepen dolgozó régészek begyűjtenek a leletek mellé még egyéb anyagokat is, például csontszenet, faszenet, talajmintákat, hogy ezeknek a leletekkel való együttes vizsgálatával sokkal pontosabb képet kapjanak a leletek koráról, történetéről. A törékeny tárgyak különleges kezelést igényelnek. Az ásatás helyszínén erre a feladatra leletmegőrzőt hívnak, aki a szétesni készülő holmikat speciális ragasztóval fixálja, vagy a kényes darabokat bevonja gipszel, habgumival a szállítás előtt.