Mi okozza az Achilles-ín fájdalmat?

Az Achilles-ín kötődik a sarokcsonthoz és a boka hátsó részén lévő izmához. Ebben az ínban a fájdalom az ín szakadásából, vagy a tendinitisből eredhet, amelyet az orvosok tendinózisnak vagy tendinopátiának is nevezhetnek. Az Achilles-ín egy erős szálköteg, amely mozgás közben támogatja a bokát.

[wp_ad_camp_1]

Mivel az Achilles-ín elengedhetetlen a gyalogláshoz, futáshoz és ugráshoz, nagyon hajlamos a kopásra. Ennek az ínnak a sérülése kényelmetlen és korlátozhatja a személy mozgását. Megtörténhet, hogy meghúzza az achilles-ín rostjait és ez a fajta sérülés lehet: részleges szakadás, ahol néhány szál érintetlen marad, és teljes szakadás, ahol az ín elszakad. A szakadás általában a boka és a lábak túlzott vagy ismétlődő megterhelésének következménye. Az olyan sportolók, akik gyors ütemű változásokat tapasztalnak, mint például a tenisz, a futball és a foci, gyakran szenvednek sérülést az Achilles-ínben. Achilles-íngyulladás olyan állapot, ahol az ín begyullad.

Achilles ín
Achilles ín

Ez az állapot gyakrabban fordul elő a fiatalabbaknál. Olyan Achilles íngyulladás is van, amely az alsó ínben lévő rostokat érinti. Bárkivel előfordulhat, de gyakran sok éven át tartó intenzív fizikai aktivitás, például a hosszú távú futás eredménye. Mindkét típusú Achilles-íngyulladás jellemzően az ín túlzott használatából ered, nem pedig egy konkrét sérülésből. A tendinitis idővel fokozatosan alakulhat ki, amikor egy személy rendszeresen túl sok feszültséget okoz az ínnek. Az Achilles-ín részleges szakadásai nem igényelnek orvosi kezelést. Ha a tünetek enyhék, a sérülés elegendő pihenéssel gyógyulhat. Azonban ajánlatos orvoshoz fordulni súlyos fájdalom vagy sérülések miatt, amelyek megzavarják a személy normál napi tevékenységét. Azok az emberek, akik a sérülés idején egy megrekedt hangot hallanak az ín felől, azonnal orvoshoz kell fordulniuk.