Mi is az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligencia az embernek azt a képességét mutatja, hogy mennyire tud bánni saját és mások érzelmeivel, hogyan tud megbirkózni a felé irányuló igényekkel és nyomással, mennyire tudja irányítani gondolatait és cselekedeteit. Sokan vitatják, hogy az ember érzelmi intelligenciáját az IQ-hoz hasonlóan lehet számokban mérni, nem is létezik erre egységes módszer.

[wp_ad_camp_1]

Bár kutatásokat már az 1800-as években is végeztek vele kapcsolatban, az érzelmi intelligencia fogalmát a világ az 1980-as években ismerte meg. Két pszichológus, John Mayer és Peter Salovey kezdte mélyebben vizsgálni az érzelmi intelligenciát, elsősorban a szociális kapcsolatok tükrén keresztül. A tudományosságot azonban ezek mögött a mérések mögött gyakran megkérdőjelezték, ahogyan teszik ma is.

Érzelmi intelligencia
Érzelmi intelligencia

Bár egy tudományos alapokon gondosan összeállított teszt valamelyest betekintést engedhet egy ember érzelmi világába, hogy ezek a vizsgálatok valódi eredményeket mutassanak, hosszú éveken át kellene végigkövetni az alanyok életét. Az EQ mérése ettől függetlenül hamar népszerű lett, napjainkban is sokszor alkalmazzák, főként az üzleti világban, állásinterjúkon a jelölt alkalmasságának megállapításához.

A tanulmányok szerint az, hogy az EQ magas vagy alacsony, megmutathatja, hogyan viselkedünk nyomás alatt, hogyan kezeljük a konfliktusokat, magabiztosak vagy inkább pesszimisták vagyunk vagy hogyan oldunk meg bizonyos feladatokat. Más tanulmányok az EQ-t a kommunikációs képességekkel is összefüggésbe hozzák.