Melyik autóból hozták be hazánkba a legtöbbet 2023-ban?

Habár sokan szeretnének új autót vásárolni, erre nem mindenkinek van lehetősége. A megnövekedett kiadások miatt sokan halogatják az autó cserét. Sajnos az sem biztos, hogy a használt autók megvásárlása lehetséges, ha anyagilag nem úgy állunk. Ennek ellenére 2023-ban szép számmal kerültek használt és új autók a forgalomba, bár tény, hogy kevesebb, mint az azt megelőző években.

A 2023-as hazánkba szállított autók kapcsán itt olvashat bővebben! A 2023-as éveben tapasztalt magas infláció nagyon sok embert nehéz anyagi helyzetbe hozott, alaposan át kellett gondolnunk az anyagi helyzetünket. Sokan emiatt úgy döntöttek, hogy későbbre halasztják az autó cserét. Az életszínvonal érezhető romlásának némileg ellentmond, hogy több új gépjárművet vásároltak az emberek, mint használtat. Ezt támasztja alá, hogy a 2023-ban forgalomba hozott gépjárművek nagyjából ötvenegy százaléka szalonból vásárolt modell volt. Ettől függetlenül több, mint százötvenezer import autó érkezett hazánkba és vásárolta meg magyar személy. A csökkenés egyértelmű, hiszen 2022-ben több, mint százhúszezer külföldről behozott használt autót vásároltak a magyarok. A csökkenés hátterében az áll, hogy a jövedelmi helyzet romlása miatt sokan inkább nem vállaltak kockázatot egy használt típussal.

2023-ban havi szinten körülbelül kilencezer autó került forgalomba, a külföldről behozottak közül, a korábbi évben tapasztalt havi tizenegyezer helyett. 2024-re nézve a kereskedők bíznak egy-egy kiugró hónapban, de érdemi változás nem várható a szakértők szerint. 2023-ban a legkedveltebb típusok közé tartozott a Toyota, BMW és Hyundai. A legkeresettebb import autó a Volkswagen lett, majd ezt követte a Ford. A harmadik helyet az Opel érdemelte ki. Várhatóan 2024-ben is ezek lesznek a legkeresettebb márkák.