Filléres csodaszerek – avagy vegyszermentes takarítás!

A takarítás kényes dolog, mert a különböző helyiségek gyakran eltérő ellátást igényelnek. Tisztítószereket minden bolt végeláthatatlan sorokban kínál, azonban érdemes számolni ezeknek a környezetromboló hatásával, sőt, mi több, az erős vegyszer a vízcsövekben is kárt tehet.

Vannak azonban olyan egyszerű, a kamrapolcon általában helyet kapó dolgok, melyekkel könnyűszerrel és károkozás nélkül zajlik a takarítás. A szódabikarbóna egy jolly joker. Használják folttisztításra, vízlágyításra, fehérítésre, de kristályos állagának köszönhetően súrolószerként is jól funkcionál, ha kevés vízzel van összekeverve. Citromleves elegye pedig remekül eltűnteti a nem kívánatos szagokat a hűtőből. A citrom önmagában is remekül használható, nem csak étkezési célból. Friss illata mellett fertőtlenítő hatása is kedvelt, de a foltok ellen is képes felvenni a harcot. Az ecet legalább annyi felhasználási mód birtokában van, mint a szódabikarbóna. Tökéletes vízkőoldó és szagtalanító, de sokan használják ablaktisztításhoz, felmosáshoz is, így gyakorlatilag egy filléres univerzális tisztítószer.

S bár a fent említett csodaszerekkel ellentétben a teafaolaj nem sok kamrapolcon fordul elő, mégis érdemes beszerezni ezt a természetes fertőtlenítőszert. Vannak, akik arctisztításra használják ezt a friss és enyhén kámforos illatú préselt olajat, azonban vízzel keverve kiváló eredmények érhetők el vele takarítás terén a háztartásban is. A különböző fogantyúk, kilincsek, de gyakorlatilag bármilyen felület kezelhető ezzel a természetes fertőtlenítőszerrel. Nem érdemes az élővilágra káros hatóanyagokkal teli takarítószereket vásárolni, ráadásul horror áron, hisz néhány mozdulat és egy csipetnyi tudatosság árából is csilloghat a lakás!