Biztos, hogy a gazok haszontalanok?

Egy kis kertben rengeteg féle növény bújhat elő. Ezeket nem ismerve persze sokan nekik esnek kapával, gyomirtóval, fűnyíróval és miegymással. Vajon tényleg kártékonyak, ahogyan azt sokan gondolják?

Érdemes alaposan utánajárni növényhatározókban, esetleg az interneten, vagy a szerencsésebbek a nagy-, illetve dédszüleiket is megkérdezhetik mely növények ehetőek a kertben. A pitypang például rendkívül sokféleképp felhasználható. A gyökeréből tea vagy kávépor készíthető, leveléből ízletes saláta, míg virágából szörp, dekoráció vagy akár ízletes rántott pitypang készíthető, hisz a magyarok mindent kirántanak. Másik gyakori, kertben megjelenő gyomnövény a tyúkhúr, mely kiváló saláta alapanyag, de levesnek és főzeléknek is megállja a helyét. A roppanós növény igazi vitaminbomba, hiszen A-, C- és D- vitamin is található benne, továbbá remek vas és foszfor forrás.

A kövér porcsin is az ehető gyomok táborát erősíti, bár magában nem a legízletesebb, levesekben és főzelékekben kedvelt alapanyag. Magas C-vitamin és omega 3 zsírsav tartalmú. Szedésekor érdemes ügyelni arra, hogy kevésbé szennyezett területről legyen begyűjtve. Bár a csalán sokaknál a kerülendő növények közé tartozik, hisz csípése igen kellemetlen tud lenni, a friss hajtásai csípés nélkül szedhetők, s fogyaszthatók. Teája vértisztító hatással bír, a belőle készült saláta, főzelék, leves vagy épp pesto pedig igazán friss és különleges gasztronómiai élményt nyújthat. A fent felsorolt négy növény csupán néhány a kertben található ehető növények közül. A kerek repkény, a fehér és vörös here, a pásztortáska, a százszorszép, a vadrepce, a kányazsombor és még a végtelenségig lehetne sorolni a növényeket, melyek begyűjtésével nem csak finom, de egészséges alapanyagokhoz lehet hozzájutni.