Melyik a hatásosabb az izzadásgátló vagy dezodor?

Legtöbben szeretjük a nyarat, de a velejáró izzadást már nem annyira. Van, aki jobban tűri a meleget, van aki kevésbe, de mivel az izzadás egy természetes folyamat, így sajnos nem kerülhetjük el. Ám mindenre van megoldás!

[wp_ad_camp_1]

Ám mi most annak járunk utána, hogy mi a különbség a dezodor és az izzadásgátló között, illetve, hogy melyik bizonyul hatásosabbnak a kellemetlen szagok ellen. A köznyelvben sokszor összekeverjük a kettőt, de igen is van különbség, hiszen fontos tudni, hogy az izzadásgátló és a dezodor koránt sem ugyanaz. Az izzadásgátló, mint ahogy a neve is mondja, segít a verejtékezés lecsökkentésében. Ezekben az izzadásgátlókban általában megtalálhatóak különböző alumíniumsók, melyek pórusösszehúzó hatással rendelkeznek. Ezzel ellentétben a dezodorok magát az izzadást nem gátolják, csak az azzal járó kellemetlen szagokat fedik el, vagy gátolják meg azok kialakulásukat.

Izzadás ellen
Izzadás ellen

A kellemetlen testszag valójában nem az izzadságnak köszönhető, hanem sokkal inkább a bene gyors szaporodásnak induló baktériumoknak. Vagyis a dezodorok tulajdonképpen a baktériumok ellen lépnek fel, hogy a bőrünk jó illatúak maradhason. Az izzadásgátlók estén sokszor hallhatunk, olyant, hogy károsak lehetnek, de nem igazán van más lehetőségünk, mint az alumíniumsókat tartalmazó termékeket választani. Hiszen az összetevőlistán szinte mindig megtalálhatjuk őket. Az egészségügyi hatásuk mind a mai napig vitatott, ám nem ez az egyetlen ilyen összetevő amely megtalálható az izzadásgátlókban. Amennyiben nem szeretnénk kitenni magunkat ilyen esetleges veszélyeknek, akkor készíthetünk saját magunk házilag krémeket a kellemetlen testszagok ellen, vagy válasszuk egy teljesen természetes alapanyagokból előállított változatot.