Melyek a szájrák korai jelei?

Az orális rák tünetei közé tartozik a rágás nehézsége, a csomók és a sebek, valamint a fehér vagy piros foltok a szájban. A szájüregi rák korai felismerése és kezelése segíthet megelőzni a rák további fejlődését vagy terjedését más területekre. Az orális rákot a száj bizonyos régióiban a sejtek kontrollált növekedése és szaporodása okozza. Előfordulhat a nyelv középső és elülső részén, vagy száj, vagy az íny szövetbélésén.

[wp_ad_camp_1]

Az Egyesült Államokban évente körülbelül 49 700 új orális rák megbetegedés fordul elő, amely az összes rák diagnózisának mintegy 3% -át teszi ki, és ez a betegség több férfit érint, mint nőt. A szájüregi rák tünetei változóak, de bárki, aki több mint 2 hétig tapasztalja a következő tüneteket, orvoshoz kell fordulnia minél hamarabb: a rágás vagy a nyelés nehézsége, egy csomó vagy fájó terület a szájban, a torokban vagy az ajkakon, fehér vagy piros folt a szájban, az állkapocs mozgatásának nehézsége, váratlan fogyás, fájdalom vagy fekély, amely nem gyógyul vagy vérzik, érzékenység, fájdalom vagy csomók bárhol a szájban vagy az ajkakon. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek nem a szájüregi rák végleges jelei, hanem más körülmények, például allergia vagy fertőzés is okozhatják ezeket.

Szájrák
Szájrák

A szakértők úgy vélik, hogy a sejtek DNS-ben levő mutációi rákot okoznak a rendellenes növekedés és a sejthalál ösztönzésével. Noha nem világos, hogy sok esetben indukálja a kezdeti mutációt, a specifikus tényezők növelhetik az orális rák kockázatát. A dohányzás bármilyen formája a szájba belépő rákkeltő anyagokat tartalmaz, ami jelentősen növeli a szájüregi rák kockázatát. A túlzott alkoholfogyasztás szintén növelheti a kockázatot. A szájüregi rák kockázata az életkorral nő, az átlagéletkor 62 év. A rák legtöbb formájában a korai diagnózis döntő fontosságú. A szájüregi rák kezelése általában olyan terápiák kombinációját foglalja magában, mint például a sugárkezelés és a kemoterápia együttes alkalmazása, amelyek sokkal hatékonyabbak a korai szakaszban.