Mély a Dráva? Mi lehet ennek az oka?

Az egyik legfelkapottabb hírnek a közelmúltban az bizonyul, miszerint a Dráva folyamatosan mélyül. Évente akár 3 centit is mélyülhet a medre. Mi most annak néztünk utána, hogy kiderítsük a kiváltó okot.

[wp_ad_camp_1]

Nagyon érdekes jelenséggel állunk szemben, melyet még mai napig vizsgálnak a vízügyesek. Ugyanis nem megszokott jelenéségnek bizonyul, hogy egy folyó folyamatosan mélyül. A folyó Magyarországi szakaszán eddig arra a következtetésre jutottak, hogy átlagosan évente kb. 3 centivel mélyül a folyó medre. A kiváltó ok mindmáig rejtély, ám annyi már biztosan elmondható, hogy a közelmúltban végzett munkálatok nagyban hozzájárultak a medermélyüléshez. Ezek az okok pedig a következők: a múltbéli folyószabályozási tevékenység, mederkotrás vagy éppen a vízerőművek építése. Az ezzel foglalkozó szektor a jövőre nézve napirendre tűzte, hogy utána járnak és kiderítik, hogy mik lehetnek ezek a kiváltó okok. És célul tűzték ki azt is, hogy a medermélyülés csökkentésének a lehetőségeit is feltárják. Ezek a feladatok jelen pillanatban még ismeretlenek. Mindehhez bizonyára csak, akkor tudnak hozzákezdeni, ha már kiderül a miértje.

Dráva
Dráva

A Dráva határfolyó, így ez a probléma és ennek a megoldása nem csak Magyarországra hárul. Így ezzel kapcsoltban tett feladatok egyeztetéseket igényel a Horvát Köztársasággal. A Dráva folyó vízszintje annak függvényében, hogy épp milyen évszak van, vagy az időjárás nagyban befolyásolhatja, ám akár napi szinten is változhat. Ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban hosszútávú és eredményes megoldásokat szeretnénk elérni, akkor országok közötti megegyezésre lesz szükség. A medermélyülés kettő dologhoz köthető, az egyik emberi ráhatás, a másik természeti változás. Vagyis egyik fő ok lehet, az emberi tevékenységek ráhatása, a másik pedig geológiai képződmények mozgása.