Magas koleszterinszint gyerekeknél

A magas koleszterinszint népbetegség és nem csak a felnőtteket érinti. A gyerekeknél sem ritka ez a betegség, melynek során az erek falán lerakódások képződnek, elzárják a vér útját, így az csak nehézkesen tud eljutni az egyes szervekhez. A lerakódások szűkítik az ereket, megakadályozzák, hogy a szív elegendő mennyiségű vérhez jusson, szívproblémákat, súlyos esetben stroke-ot is okozhatnak.

[wp_ad_camp_1]

A gyerekeknél három tényező növeli a magas koleszterinszint kockázatát: a hajlam, az egészségtelen étrend és az ehhez kapcsolódó elhízás. A legtöbb esetben azoknál a gyerekeknél, akiknek magas a koleszterinszintjük, legalább egy szülőnél fennáll ugyanez a probléma. Amelyik családban többször is előfordult szívbetegség, különösen ajánlott elvégeztetni a koleszterin vizsgálatot a gyerekeknél is.

Magas koleszterinszint
Magas koleszterinszint

Az első szűrés már 2 éves kor után javasolt, de mindenképpen 10 éves kor előtt. A 8 év alatti gyermekeknél elsősorban az étrend gyökeres megváltoztatása és a több testmozgás hozhat eredményt, míg 8 éves kor felett már gyógyszeres kezelés szükséges a koleszterin egészséges szintjének beállításához.

A legjobb, ha a kezdetektől alacsony zsírtartalmú, tápanyagokban gazdag ételeket adunk a gyerekeknek. A rendszeres mozgásra ugyanennyi figyelmet érdemes fordítani, az aerob mozgásformák, mint a kerékpározás, futás, gyaloglás, úszás segíthet növelni a hasznos koleszterin és csökkenteni a káros koleszterin szintjét, ezáltal csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.