Lisztérzékenységgel járó tünetek és azok kezelése

A lisztérzékenység valójában egy olyan betegség, amely a vékonybél krónikus, felszívódásával járó zavarokat kelt. Ezeket a zavarokat pedig a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén váltja ki.

[wp_ad_camp_1]

Manapság egyre gyakoribban találkozhatunk ezzel a betegséggel, amely legalább midig száz emberből kettőnél kimutatható.  A lisztérzékenység felismerése viszonylag könnyű, ám olyan esetekkel is találkozhatunk, amikor egy évbe is telhet mire felismerjük a tényleg betegség és a tünetek kiváltó okát. A lisztérzékenység nem válogat, bármelyik korban kialakulhat. A gyereknél kifejezetten ajánlott a fokozott figyelem, hiszen fiatal korban még megelőzhetjük a fejlődési rendellenességeket. Ám sokszor találkozhatunk olyan esetekkel, hogy csak felnőtt korban jelentkeznek a tünetek. Sajnos a lisztérzékenység örökletes betegség, így ennek a kialakulását nagyban befolyásolják a genetikai tényezők. A betegséggel járó tünetetek viszonylag klasszikusnak mondhatóak, ám nem csak kifejezetten lisztérzékenységre vonatkozhatnak.

Lisztérzékenység
Lisztérzékenység

A legjellemzőbb tünetei a hasmenés, hányás, és a puffadás. A lisztérzékenységgel járó panaszokat a felszívódni képtelen zsírok okozzák, amely eredményeként változatlan étrend mellett is fogyásnak indulhat a beteg. A zsírban oldódó vitaminok és nyomelemek felszívódásának megakadályozása miatt, hosszabb távon más problémák is jelentkezhetnek, mint pl. kialakulhat vérszegénység, csontritkulás, hibás mozgáskoordináció, idegbántalmak, illetve véralvadási problémák is. A lisztérzékenység tüneteként a hölgyeknél jelentkezhet még menstruációs zavar és kórosabb esetekben meddőséget is. Ezt a betegséget nagyon komolyan kell venni, ugyanis nyirokrendszeri daganatos megbetegedést is okozhat.