Kuvasz, a magyar őrkutya

Ősi magyar pásztorkutya, a kiváló őrző, védő tulajdonságokkal rendelkező Kuvasz. Nagyon kemény jellemű eb, tartása csak azoknak ajánlott, akik következetesen tudnak bánni vele. A kemény, igazságtalan bánásmódot nem tolerálja, képes akár a gazdájával is szembeszállni. Kezdetben pásztorkutyaként tartották, majd tanyák, birtokok őrzője lett.

[wp_ad_camp_1]

Ekkor szerezte hírnevét is, ugyanis kíméletlenül elbánt a betörőkkel, a rabló szándékkal közeledőkkel. Nagytestű kutyafajta, a kan magassága 71-76 centiméter, súlya meghaladhatja a 60 kilogrammot. A szuka kutya kisebb, 66-70 centiméter közötti magassággal és 50 kilogramm körüli súllyal. A kuvasz kutya mindig fehér színű, más színű változat nem engedélyezett. Szőre félhosszú, hullámos, fejtájékon ritkább. Lakásban vagy kis területen tartásuk nem ajánlott.

Kuvasz őrkutya
Kuvasz őrkutya

Szintén nem javasolt a megkötésük, a kuvasznak ugyanis térre van szüksége, hogy mozgásigényét kielégíthesse, ha szűk kennelben tartják, akkor idegessé, kiszámíthatatlanná válhat és a gazdája ellen is fordulhat. Nem a gyerekek játszópajtása, hisz igazi munkakutya, bár ha helyesen nevelik indokolatlanul nem fordul gazdája és annak családtagjai ellen. Kisgyerekekkel ettől függetlenül nem tanácsos egyedül hagyni, a gyerekek vele való durvább játszadozását ugyanis támadásnak veheti. A kuvasz híres rajongója volt neves költőnk Kosztolányi Dezső is, aki többet is tartott a fajtából és igen nagyra értékelte tulajdonságait.