Ismerje meg a fénymásológép működési elvét és történelmét

Egy magyar fizikus professzornak Selényi Pálnak is köszönhetjük a fénymásoló feltalálását.  Az elektromos képek rögzítésének módját Selényi 1928-ban ötlötte ki. Az 1935-es évre tehető az, amikor az első fénymásológép működésbe állt, hiszen Selényi publikálta az elektrosztatikus képátviteli eljárást és annak alkalmazási módját. 1938-ban Amerika is felvette a versenyt Magyarországgal, hiszen Chester F. Carlson már félautomata fénymásolót mutatott be a nagyközönségnek.

[wp_ad_camp_1]

A fénymásoló működése az ellentétes töltések vonzásán alapul. A fénymásológépben is egy elektrosztatikus töltés működik, amellyel a mindennapi életben is számtalanszor találkozhatunk.  A fénymásológép a részleges vonzást a fény segítségével tudja előállítani. A fény segítségével a dob csak ott kap töltést, ahol az eredeti papíron is tinta van. A dob ezután magához vonzza a festéket és a statikus elektromossággal feltöltött papír magához vonzza a festéket. A festék által létrehozott kép ráég a papírra és készen is van a fénymásolat.

Fénymásológép
Fénymásológép

Ma már az irodai kelléktárból sehonnan sem hiányozhat a fénymásoló, hiszen minden nap szükség van némely dokumentum fénymásolására. A kereskedelemben számtalan fénymásoló kapható, de akad felújított, azaz használt fénymásoló is. Ha úgy érezzük, hogy a napi munkafolyamatnak nem annyira képezi szerves részét a fénymásolás, csak néhány példány az amire szükségünk van, akkor érdemesebb a fénymásoló bérlés mellett döntenünk. Bármelyik megvásárlása mellett döntünk, irodai munkafolyamataink felgyorsulnak, és megfelelő kiszolgálásban részesíthetjük ügyfeleinket is!