Inzulinrezisztencia tünetei, felismerése és egyéb infók

Az inzulin a hasnyálmirigy által előállított hormon, amely elősegíti a vér glükózának bejutását az izom, a zsír és a máj sejtjeibe, ahol energiára használják. A glükóz az elfogyasztott ételből származik. A máj szükség esetén is glükózt termel, például éhgyomorra. Amikor a vércukorszint étkezés után emelkedik, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki a vérbe. Ezután az inzulin csökkenti a vércukorszintet, hogy a normális tartományban maradjon.

[wp_ad_camp_1]

Inzulinrezisztencia tünetei, felismerése megtalálható a nogyogyasz.hu weboldalon, ezért keressen fel minket bátran és itt mindent megtudhat.  Az inzulinrezisztencia az, amikor az izmok, a zsír és a máj sejtjei nem reagálnak jól az inzulinra, és nem képesek könnyen felszívni a vérből a glükózt. Ennek eredményeként a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy a glükóz belépjen a sejtjeibe. Amíg a hasnyálmirigy elegendő inzulint képes előállítani a sejtek inzulinra adott gyenge reakciójának legyőzéséhez, a vércukorszintje egészséges tartományban marad. A prediabétesz azt jelenti, hogy a vércukorszintje magasabb a normálnál, de nem elég magas ahhoz, hogy cukorbetegségként diagnosztizálhassák.

A prediabétesz általában olyan embereknél fordul elő, akik már rendelkeznek valamilyen inzulinrezisztenciával, vagy akiknek a hasnyálmirigy béta-sejtjei nem termelnek annyi inzulint, hogy a vércukorszint a normális tartományban maradjon. Elegendő inzulin nélkül az extra glükóz a véráramban marad, ahelyett, hogy bejutna a sejtjeibe. Idővel kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség. Azoknál az embereknél, akiknek metabolikus szindrómájuk van – a magas vérnyomás, a kóros koleszterinszint és a nagy derékméret kombinációja – nagyobb valószínűséggel prediabéteszesek. További részletekért és információkért nézzen be bátran a nogyogyasz.hu weboldalra.