Hogyan lehet tudni, hogy szobanövénye kinőte-e a cserepet?

A szobanövények teljes mértékben függenek a tárolóedényük körülményeitől. A talajt, a vízelvezetést, a fényterhelést és a táplálékot hozzá kell igazítani az igényeikhez, különben nem élik túl. Mindezen tényezők közül a talaj lehet a leginkább figyelmen kívül hagyott. Könnyű azt gondolni, hogy mindaddig, amíg jól beindítja a szobanövény termesztését, szépen tovább kell nőnie. Sajnos ez nem így van.

Ahogy a cserepes növények nőnek a gyökereik is kitágulnak. Ezek a gyökerek hajlamosak lebontani a talajt a cserépben, ahogy kitágulnak. A gyökerek ezután kiszorítják a talajt, és lebontják a talaj tápanyagait, hogy felszívják azokat. A második probléma az, hogy a gyökerek több teret keresnek a terjeszkedéshez, és elkezdenek körbe-körbe menni, közben felövezve magukat. A növény gyökereinek a növény aljától lefelé és kifelé kell nőniük, nem szabadna tekeredniük arra, hogy körbe-körbe kússzanak. Előbb-utóbb minden egészséges, növekvő szobanövény kinyírja a cserepét, és annak elkerülése érdekében, hogy a növény kinője a cserepét, számos jelre kell figyelni, hogy a növények egészségesek legyenek. Ha egy növény túl nagy lesz a cserepéhez, és a gyökerei körbe-körbe keringenek a cserépben, a növény növekedése korlátozottá válik. Ha úgy tűnik, hogy a növényei gyorsabban kiszáradnak, mint korábban, de egyébként egészségesek, akkor valószínűleg megnőttek a cseréphez.

A cserépbe kötött növény további mutatói közé tartoznak a gyökerek, amelyek az edény alsó vízelvezető lyukából nőnek ki, valamint a talaj felszínén összegyűlő víz. Az edényt körülvevő gyökerek megakadályozzák a víz felszívódását. A levelek lehullása, a fejlődés kudarca és az új növekedés hiánya szintén azt jelzik, hogy ideje átültetni a növényt. Szerencsére ez a probléma könnyen orvosolható. Helyezze át szobanövényét az eredeti cserépnél két hüvelykkel nagyobb átmérőjű cserépbe. Így a növény gyökerei kinyúlnak.