Háztartási gépeink ellensége – a vízkő

A vízkő sok fejfájást okoz a háztartásban, gépeink ősi ellensége, a háziasszonyoknak örökös harc a kemény vízzel. Hogy számolj le vele? Még a kávé ízét is befolyásolja a vízkő,  ha elhanyagolod  a kávéfőződet, csak vízköves lötty jön ki belőle.

[wp_ad_camp_1]

Sokan használják az ecetet vízkőtelenítésre, ám ízétől, szagától nehéz megszabadulni. Van egy egészségbarát megoldás erre is:a citromsavpor.

Miért jobb a citromsav por, mint az ecet?

  • nem mérgező,
  • könnyen leöblíthető,
  • nincs kellemetlen szaga,
  • nincs mellékíze

1-2 evőkanál citromsavport oldj fel 1 liter vízben, és az oldatot öntsd a gép víztartályába. Indítsd el a gépet, hagyd lefolyni a vizet. Ezután 2 alkalommal mosd át tiszta vízzel is.

Vízforralóhoz, tojásfőzőhöz is használhatod ezt az oldatot, miután beleöntötted a gépbe, hagyd hatni egy ideig, majd jól most át.

Vízkő
Vízkő

Kancsók, csészék, fogmosó poharak esetében a vízkőcsíkok és lerakódások eltávolítására tegyél 1/2–1 evőkanál citromsavport a kannába, és önts rá forró vizet. Hagyd rövid ideig hatni, majd alaposan mosd át. A csészéket, poharakat ugyanígy tisztítsd.

Ha a mosogatógépet akarod megtisztítani, két evőkanál citromsavport oldj fel 1 pohár forró vízben, majd szivaccsal töröld át a mosogatógép ajtaját, belsejét. Ha magát a gépet át akarod átmosni, vedd ki a szűrőt, szórj 5–7 evőkanálnyi citromsavport a gépbe, válassz 60 fokos programot, és edények nélkül futtasd végig azt.

Ha van otthon egy kiürült, szórófejes palackod, abba szórj 1-2 evőkanálnyi citromsavport és engedd fel vízzel. Ha feloldódott a por, akkor használhatod a fürdőszobában csempére, a zuhany ajtajára, fürdőkádra. Csak befújod a tisztítandó felületet, hagyod hatni, majd áttörölöd száraz ruhával.

Konyhai kisgépek vízkőmentesítésénél a gyártó előírásait is  tartsd szem előtt!