Gyors helyesírás útmutató – Szavak, amikkel mindenkinek meggyűlik a baja!

Kétségtelen, hogy a magyar nyelv egyáltalán nem könnyű, így nem csoda, hogy olykor még a magyarok is belezavarodnak egy-egy szó helyesírásába. Most megnézünk pár olyan szót, aminek helyesírása során még, mi magyarok is elbizonytalanodunk.

[wp_ad_camp_1]

A helyesírási kalamajka kapcsán itt érhet el több tartalmat! Vannak olyan szavak, amikkel még a nyelvtantanárok baja is könnyen meggyűlik. Sőt, gyakran azért nem tűnik fel az emberek többségének a helytelen írás, mert a köztudatban is a helytelen változat él. Tipikus példája ennek az árbóc szó, amit rendszeresen rövid o-val írnak. Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy 2016. szeptember 1-ig valóban rövid o-val kellett írni, azonban ekkor megváltozott az írásmódja és ma már hosszú o-val helyes az írásmódja. A másik gyakori helyesírási probléma, amivel az emberek nincsenek tisztában, hogy a húsvét vagy karácsony, tehát az ünnepek kicsi vagy nagy betűvel írandók-e. A magyar helyesírás szabályai szerint, hogy az ünnepek nevei kis betűvel írandók. Tehát ennek értelmében húsvét és a karácsony is kis betűvel írandók.

A dühvel vagy a dühhel szavak kapcsán is könnyű összezavarodni. Az előbbi tűnhet helyesnek, ugyanakkor mindkét írásmód helyesnek számít. A „h” végű szavakat lehet a hagyományos toldalékolás szerint is ragozni, viszont, ha hozzáteszünk még egy „h” betűt, akkor sem hibázunk. A vendéglátóipari szó esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy a vendéglátó-ipari verzió is helyes-e. Ez azért van, mert a többszörösen összetett szavakat, melyek több, mint hat szótagból állnak, kötőjellel kell írni. Azonban 2016. szeptember elseje óta az „i” képző nem számít külön szótagnak, ami azt jelenti, hogy a vendéglátóipari számít helyesnek.