Ezért vezesd a költéseid rendszeresen!

Egy többtagú család élete néha egy átláthatatlan káoszra hasonlít. Munkahelyi feladatok, mellette főzés, segíteni a gyermek házi feladatában, vinni, hozni őket, takarítani, a tennivalók száma szinte végtelen. Nem csoda, ha ezek mellett a pénzügyek rendbetételére már sokszor nem marad energiája a szülőknek.

A sajnálatos helyzet az, hogy az emberek pénzügyi kultúrája nagyon alacsony szinten áll. Természetesen egy nagyobb összegű befektetés komoly utánajárást igényel, és a legtöbb esetben szerencsésebb is, ha azt szakemberre, vagy a megfelelő pénzintézetre bízzuk, ám a mindennapi költések is rutinná válnak a legtöbbünknek, pedig ha tudatosan és odafigyelve intéznénk ezeket, azzal rengeteget spórolhatnánk. Sokan ugyanis nem is tudják, hogy pontosan mire és mennyit költenek, csupán azt veszik észre, hogy hó végére nagyjából elfogyott a büdzsé, és kezdődhet elölről a harminc napos véget nem érő körforgás. Ez ellen érdemes tenni, és bár eleinte egy kicsit fárasztó lesz, hogy egy újabb feladattal bővült a napi lista, pár hónap után bizony hálásak leszünk azért, hogy végül belevágtunk.

Napi – avagy lehet, hogy pontosabb, ha inkább azt írom, hogy havi – költéseink vezetésére szerencsére ma már nem szükséges tollat és papírt ragadnunk, remek alkalmazások vannak erre a célra. Ezek nagy előnye, hogy nem szükséges a nap végén összesíteni, hisz az okostelefon mindenki zsebében ott lapul, így közvetlen a vásárlás, vagy fizetés után már fel is vezethetjük az adott tételt. Ráadásul a hozzáférés meg is osztható, így a család minden tagja feljegyezheti az aktuális költését, valós időben. Érdemes címkézni az adott kiadást, hisz hetekkel később – amikor összegezzük az adott hónapot – már senki nem fog emlékezni pontosan arra, hogy mi is volt egy-egy tétel, ám ha jelöljük, akkor hó végén könnyedén átlátjuk, hogy mire mennyit adtunk ki, és mi az, aminél érdemes lenne újra kalkulálni a szükségleteinket, mert túl nagy anyagi megterhelést jelentenek.