Egy minőségi védőprofil mindig rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal

Bizonyos kiegészítők kapcsán meglepően kevés figyelmet fordítunk a minőségellenőrzésre, holott ez alapjaiban határozhatja meg azt, célt érünk-e az eszköz használatával. Különösen fontos kérdés ez olyankor, amikor a szóban forgó tárgy a saját védelmünket hivatott ellátni. Építési területek esetén a kiálló betonacélvégek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, ezért körültekintően kell eljárni letakarásuknál.

Egy kiváló minőségű védőprofil alkalmazásával ezt a feladatot könnyedén elvégezhetjük. Ezek a munkavédelmi eszközök – a kupakokkal egyetemben – nem csak figyelemfelkeltő színükkel hívják fel a figyelmet a veszélyre, hanem egyben fizikailag megakadályozzák az átszúródás okozta súlyos sérüléseket is. A Munka Törvénykönyve ide vonatkozó paragrafusai alapján ezeknek a kiegészítőknek a beszerzése, illetve kihelyezése mindig a munkáltató felelőssége. Építés-, illetve műszaki vezetőként tehát a mi dolgunk a szükséges mennyiségű védőprofil megrendelése. A hosszú távú eredményesség érdekében pedig ennek során tanácsos nagyon körültekintő módon eljárnunk.

Tudniillik a ma már rengeteg különböző védőprofil közül válogathatunk és meglehet, hogy elsőre egy olcsóbb kivitel költséghatékonyabb megoldásnak tűnhet. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek a munkavédelmi kiegészítők milyen komoly szereppel bírnak egy építési területen. A magasból történő rázuhanás akár végzetes is lehet egy kiálló betonacélvég esetében, ezért aztán kizárólag olyan védőprofil használata elfogadható, amely rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal. Ez általában szavatolja, hogy a kellék elegendő védelmet nyújt akár a 3 méter magasból történő rázuhanás esetében is. Ugyancsak tartsuk szem előtt, miszerint egy minőségi védőprofil számtalan alkalommal újra felhasználható, ennélfogva pedig ez jelenti a gazdaságos alternatívát.