A bálacsomagoló segít megőrizni a takarmány állagát

A folyamatos innovációknak köszönhetően mind a mezőgazdaság, mind pedig a nagyüzemi állattartás jelentősen átalakult az elmúlt évtizedekben. Egyre több folyamatot automatizálnak és gépesítenek és jelentek meg olyan megoldások, amik régóta fennálló problémákra nyújtottak hathatós választ.

Többek közt ilyen a bálacsomagoló is. Ma már talán nem is gondolnánk, de ezeket a gépeket nem is olyan régóta használják, lévén csak a nyolcvanas évek első felében kezdtek elterjedni Európában. Ekkoriban főképp az északi részeken alkalmazták őket, hiszen itt jelentett kiemelt gondot a csapadékos, hűvös időjárás és a téli időszakban folyamatosan tapasztalható páradús levegő. Bálacsomagoló nélkül ugyanis a tömörített szálastakarmány nedvességtartalmának mértéke nagyon gyorsan kilép az optimális sávból (ez nagyjából 60-70 százalék között van, mérettől és növénytől függően). Ha ez megtörténik, akkor onnantól már csak idő kérdése, hogy a penészesedés tönkre tegye a teljes betakarítást, ami óriási veszteséggel jár.

Bálacsomagoló
Bálacsomagoló

Hermetikus lezárással azonban ez a probléma hatékonyan megelőzhető. Erre a legoptimálisabb egy bálacsomagoló használata, ami teljesen automatikusan elvégzi ezt a feladatot. Ahhoz azonban, hogy folyamatosan megfelelő eredményt érhessünk el, nagy alapos tervezésre van szükség, még a gép beszerzését megelőzően. Tudniillik a bálacsomagoló kínálat ma már igen jelentős és egyáltalán nem mindegy, melyik kialakítás mellett tesszük le a voksunkat. Meg kell határoznunk azt is, egyszerre egy darab bála elkészítésére alkalmas típust szeretnénk, vagy a csoportos bálacsomagoló magasabb kapacitását is ki tudjuk használni. Ugyancsak fektessünk kiemelt hangsúlyt a felépítésre és az üzemelésre. Ez utóbbi kapcsán vegyük számításba a gazdaságban már meglévő eszközöket, gépeket is.