Baranya megye helyzete

Baranya megye munkaerő-piaci helyzetéről tartottak előadást egy tájékoztató rendezvény kertében Baranya megyei szakemberek. Pécs város szociológiai helyzetéről Székács István szociológus beszélt, kiemelve, hogy a lakosság Pécsett rohamosan fogy és elöregszik.

[wp_ad_camp_1]

A fiatalok olyan gyors ütemben hagyják el a várost, amely komoly problémákat vethet fel. A beruházni szándékozó külföldi cégek végső soron nem tudnak majd megfelelő mennyiségű szakképzett munkavállalót találni. Bérces-Nagy Gábor közgazdász, HR szakember elmondása szerint már jelenleg is gondot okoz, hogy az informatikai cégek nem találnak megfelelő szakembereket. Persze ezen cégek elsődleges célja, a németországi béreknél jóval alacsonyabb magyar bérekkel foglalkoztatni, ezért tevékenységük egy részét Magyarországra hozzák.

Pécs
Pécs

Bérces-Nagy Gábor arról is beszélt, hogy az egyre fogyatkozó pécsi lakosság miatt jelentős ingatlan árcsökkenés várható továbbra is a városban. Amennyiben a közeljövőben nem indulnak meg komolyabb beruházások a megyében úgy a térség végleg leszakadhat. Dr. Antal László István jogász szerint a folyamatosan változó adó és egyéb jogszabályok nem teszik vonzóvá a térséget a befektetők szemében, ugyanis a jogbiztonság hiánya elriasztja a befektetőket. A Hotel Árkádia Pécs konferenciaterem kiváló helyszínnek bizonyult az előadás számára, ahol minden rendelkezésre állt a színvonalas előadás megtartásához. Mindenképpen ajánlható más rendezvény, konferencia és előadás helyszínének.