Balaton, Európa legnagyobb melegvizű tava

A Balaton Magyarország legfontosabb üdülőhelye, városai északon és délen is Európa híres bor és nyaraló városai. Már a szezon elején megjelennek a túristák és egészen ősz végéig teli vannak a szállodák. Mit tudunk erről a tóról ezeken kívül?

[wp_ad_camp_1]

A Balaton Európa legnagyobb melegvizű tava, Közép- és Nyugat- Európa legnagyobb tava. A Bakony déli lábánál terül el, a maga 598 négyzetméterével. Összehasonlításként említhetjük a Genfi-tó 582-es területét, valamint a Boden-tó 539 négyzetméteres nagyságát. A Balaton hossza 78 km, legnagyobb szélessége 15 km. A Balaton nagy területen terül el, ugyanakkor mélysége átlagosan csupán 3 m. A Balaton legmélyebb pontja, a „tihanyi kút” néven ismert pont a Tihanyi-félsziget előterében található, 11, 5 m mély.

Balaton
Balaton

Érdekesség, hogy a rómaiak korában és még a 18. században is voltak tervek a tó medrének kiszárítására és mezőgazdasági célú felhasználására.  A Balatont legfőképpen a Zala folyó táplálja, levezetője pedig a Sió csatorna, melyet Siófoknál zsilippel szabályoznak. A Balaton vízminőségére évekkel ezelőtt komoly panasz volt, de mára erősen javulásnak indult. A javulás a Kis-Balaton felélesztésének köszönhető, így tud természetes úton tisztulni a  „magyar tenger” vize. A Zala hordaléka a Balaton környezeti egységét bontotta meg, de most, hogy ismét a Kis-Balatonban rakódik le, szűrőként védi a tavat a szennyeződésektől. A Balaton közelében található a Hévíz-tó, melynek vize 29-36 fokos, mozgásszervi és anyagcsere problémák enyhítésére javasolt benne fürdőzni. A tó érdekei veszélybe kerültek, mikor bauxitbányát akartak nyitni a közelben, de végül a gyógyturizmus és természetvédelem győzött. A Balaton északi partjának sokféle gyógyhatású ásványvíz-forrása van, a kékkúti ásványvizet palackozzák is.