Mi is az a grog?

A grogról sokat hallani, leginkább kalózos, tengerészes filmekben hangzik el. Ez nem véletlen, hiszen története a tengeren való hosszú utazásokra vezethető vissza. Mi ez és hogyan készül?

[wp_ad_camp_1]

Eredetileg nem finom, különleges italnak szánták, hanem „rezsicsökkentő” megoldásnak a hajók legénysége számára. Az angol tengerészeknél volt leginkább szokásban, hogy a matrózok hangulatának javítására, szájuk befogására minden hajón tartottak rumot, fejadagra kiszámolva. A zold, kellemetlen tengeri időjárás, a bezártság, a kemény munka okozta feszültségek enyhítését szolgálta, valamint az alacsony bérezés miatti hőzöngés féken tartására is jó volt. (Nos, ez utóbbira azért nem mindig.)vszázadokig szokásban volt, mígnem Sir Edward Vernon admirális 1740-ben tarthatatlannak találta az állapotokat. A rumosztás nem csak túlzott jókedvvel áldotta meg a hajók amúgy sem mindig fegyelmezett legénységét, de igencsak sokba is került a brit koronának. A megoldása az volt, hogy a folyadék fejadajának megtartása mellett a rumot félrészt vízzel higítsák fel. A felmelegítő hatás megtartása érdekében a vizet forrón adták a rumhoz, így nem volt annyira nagy a visszaesés a tiszta italhoz képest.

Grog
Grog

Az újítás nyilván nagyon népszerűtlen volt, a frog elnevezés az admirális gúnynevéből ered. Eredetileg tehát a grog fele-fele arányban forró vízzel felhigított rum. Mára már nem csupán ennyit jelent, különböző ízesítéssel készítik és a forralt borhoz hasonlóan nagy népszerűségnek örvend. Leginkább ott isszák, ahol hideg van, télen vagy karácsonykor jellemző ital. Tulajdonképpen minden rum és víz keveréke adta italt grognak neveznek. Egy népszerű recept a rumon és forró vízen kívül cukorszirupot, citromlét, szegfűszeget és fahéjt ír még hozzá.