Babamúzeum Iváncon, az Őrség kapujában

Közel egy éve, 2018 tavaszán fogalmazódott meg Marozsyné Guba Rózsa babakészítő népi iparművész számára a babamúzeum gondolata. A közel 30 év munkássággal rendelkező művész kidolgozott egy teljesen egyedi turisztikai projektet, melynek a babamúzeum egy jelentős része.

[wp_ad_camp_1]

Ez a projektnek egy átdolgozott változata kerül idén megvalósítására az úgynevezett „home gallery” formájában. Ez a múzeumi vagy kiállítási formáció egyre népszerűbb jelenleg Amerikában például, mivel nem egy rideg múzeumi vagy kiállítási környezetet látogathatunk meg egy kiállítást, hanem családias környezetben, barátságos hangulatban tekinthetjük meg a kiállítás tárgyait. A formáció akár egyedi ötletekre vagy rendezvényekre is módot ad, vagy a művésszel közös beszélgetésekre is, de ha szerencsés időben érkezünk még jut a helyben sütött kemencés pogácsából is.  A babamúzeum helyszíne és a kiállítás a magyar belföldi turizmusban egyre jelentősebb szerepet játszó Őrségi Nemzeti Park „kapujában” található Ivánc településen, egy autentikus, 130 éves őrségi parasztházban kerül kialakításra.

Babamúzeum
Babamúzeum

Érdemes a babamúzeum mellett a településen is elidőzni, mivel számtalan, talán kevéssé ismert történelmi hagyományt és látnivalót rejteget ez a kis őrségi falu. A településre érve mindjárt feltűnik a Sigray kastély impozáns épülete, melynek udvarán minden évben díszesen pompázik a híres tulipánfa, mely Európai ritkaság. Ezt követően érdemes megpihenni a Millenáris Parkban a több száz éves eredeti, a Sigray kastélyból származó szobrok közt. Jelentős látnivaló még a településen Szent Miklós templom, amit szintén az itt élő Sigray család építtetett amerikai minta alapján és amerikai stílusban. A helyi önkormányzatnál jelentkezve szívesen körbevezetik a látogatókat a templom belsejében is.