Az influenza tünetei

Az influenza leggyakoribb tünetei: a hidegrázás, a köhögés, az izomfájdalom, a magas láz, a fejfájás, valamint a fáradékonyság. Ezeken kívül akár bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger vagy hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-től 7 napig terjed.

[wp_ad_camp_1]

A betegség legtöbb esetben főleg a gyerekeket érinti, de nagyobb kockázatot főleg a krónikus betegségekben szenvedőkre jelent, például asztmásokra, cukorbetegekre és elhízottakra, és kockázatos lehet kismamák számára is. Sokan tévesztik össze az influenzát a megfázással, de a kettő nem ugyanaz, hiszen amíg az influenza tünetei hirtelen előjönnek, addig a náthás betegek állapota hosszabb ideig rosszabbodik. Az influenza első tünete a magas láz, és erős fejfájás, ezután jelentkezik a végtagfájdalom, tüsszögés viszont nem jellemző erre a betegségre. A csecsemők esetében mások a tünetek, náluk a betegség bágyadtsággal, álmossággal, és hasmenéssel kezdődik. Az idősek influenzájának első tünete a szegycsonttáji fájdalom, amit követ a száraz köhögés, a torokfájás, orrdugulás, valamint az orrfolyás.

Influenza
Influenza

Szövődményei csecsemőknél lehetnek: lázgörcs, gennyes középfülgyulladás, asztma, míg felnőttek esetében a szövődmények a következők: bakteriális tüdőgyulladás, szívinfarktus, agyi keringészavar, krónikus hörghurut, valamint anyagcsere-betegségek.  Az influenza tünetei elsősorban védőoltással megelőzhetőek. Nagyobb népesség esetén csak úgy kerülhető el az influenza, ha a lakosság nagy része bevette ezt az oltást, amit már fél éves kortól lehet beadni. Ha már elindult a járvány, ne engedjük a betegeket közösségekbe menni. Ez a betegség főleg tárgyakkal és kezeinkkel adható tovább, ezért nagyon fontos a rendszeres kézmosás a környezetünkben levő emberek egészségéért, és a saját egészségünkért is.