Az arabok messzi, különleges világa

Az arab országok a szokásokat és kultúrát tekintve elég messze állnak az európaihoz. Éppen ezért nem elég helyben tájékozódni, érdemes már az utazás előtt minél többet megtudni az adott országról, annak szabályairól.

Arab országok közt vannak szigorúbbak és megengedőbbek, de alapvetően mindenhol vannak olyan szigorú szabályok, amelyeket be kell tartani. Néhány dologban meglehetősen másképp gondolkodnak, mint mi. Például a közel-keleti emberek a találkozó időpontját meglehetősen rugalmasan kezelik, tehát a késésre nem gondolnak tiszteletlenségként. A férfiakkal való találkozás során a korsorrendnek megfelelően kell kezet fogni. Az arab nőkkel viszont sosem szabad kezet fogni, kivéve abban az esetben, ha ő maga nyújtja a kezét. Nyílt színen ne próbáljunk ajándékozni, kizárólag otthon kerülhet rá sor, továbbá az ajándékot be kell csomagolni. Ami a legtöbb turistát foglalkoztatja az az öltözet. A különféle arab országokban eltérően szigorúak a szabályok az öltözéket illetően, de az általánosságban elmondható, hogy a vállakat és karokat érdemes takarni, különben súlyosan megsérthetjük a helyieket.

Rövidnadrágot és ujjatlant csak a tengerparton szabad viselni, máshol jobb felöltözködni, különösen a vallási helyszíneken. A lenge ruházat még a városnézéshez sem javasolt. Az arab vallás a sertáshús fogyasztást tiltja, azonban a pikkely nélküli tengeri állatok és a húsevő állatok is tiltó listások. Emellett az alkohol fogyasztás is tiltott a legtöbb arab országban. A legnépszerűbb hús, melyet fogyasztanak a birka. Érdemes tisztában lenni vele, hogy ha egy arab vendégül lát minket kávéval vagy teával és egy kis harapnivalóval, akkor jobb elfogadni, mivel ezzel a tiszteletüket és barátságukat fejezik ki a felénk. Ha bővebben tájékozódna, látogasson el az axa-assistance.hu weboldalra!