Az alacsony véráramlás az agyban a Parkinson-kór korai jele lehet

A REM alvási viselkedési rendellenességben szenvedő betegeknél megváltozott az agy véráramlása, ami oxigénhiányhoz vezethet az agyszövetben. Hosszú távon ez a Parkinson-kór tüneteit okozhatja.

[wp_ad_camp_1]

Nyugtalanul alszik, karjaival csapkod és rugdos álmában? Ez az agy betegségeivel járó rendellenesség jele lehet. Az AU és az AUH kutatói megvizsgálták, hogy az alvászavar RBD – amely más néven gyors szemmozgás alvási magatartászavar – a Parkinson-kór korai jele lehet-e. „Láthatunk szövődményeket az agy kis erében az RBD-ben szenvedő betegeknél, bár ezeknek a betegeknek egyébként nincsenek tünetei, és az agy nem mutatja egyéb betegség jeleit” – mondja Simon Fristed Eskildsen, aki a tanulmányt szerezte. „Úgy gondoljuk, hogy ugyanazok a kórfolyamatok, amelyek megszakítják az alvást, befolyásolják az agy véráramlásának szabályozásának képességét is, ami oxigénhiányhoz vezethet az agyszövetben. Idővel ez fokozatosan lebontja az agyszövetet és tüneteket produkál, amelyeket a Parkinson-kórban tapasztalunk. ”

Az agyban bekövetkező változások csökkent neurotranszmitterekkel társulnak, ami azt jelenti, hogy az agy idegei nehezen tudják ellenőrizni az ereket. „Egy orvosi kezelés képes lenne helyreállítani a neurotranszmittert és az erek irányítását, ezáltal elősegítve a Parkinson-kór korai jeleit mutató betegek kognitív funkciójának fenntartását” – magyarázza a kutató. Húsz 54-77 éves RBD-beteg és 25 egészséges, 58-76 éves kontrollalany vett részt a vizsgálatban. A vizsgálatban résztvevőket egy alvási laboratóriumban figyelték meg, ahol alvás közben mérték EEG-jüket (az agy elektromos aktivitása), EOG-ját (szemmozgásuk), EMG-jét (izomaktivitása) és EKG-ját (a szív elektromos aktivitása). „A pácienseket és a kontroll alanyokat kognitívan tesztelték, és MRI-vizsgálatot végeztek, és az eredmények a kontroll csoporthoz képest alacsony véráramlást és áramlási rendellenességeket tártak fel a betegek agyában lévő kis erekben.”