Ásványi anyagok és vitaminok a terhesség alatt

A terhesség a nő életében az egyik legboldogabb időszak. Ez idő alatt szedett vitaminok, szükségesek a magzat normális sejtműködéséhez, növekedéséhez és fejlődéséhez.

[wp_ad_camp_1]

Ha az anya nem tud elég változatosan enni, muszáj, hogy a vitaminhiányát terhes-vitaminokkal pótolja, de mivel ezeknél sem mindegy, hogy milyen készítményeket szedünk, ajánlott inkább előnyben részesíteni a természetes ásványi anyag- és vitaminforrásokat. Az egyik legfontosabb a napi folsavbevitel, ami már a baba tervezésekor lényeges az anyák számára. Ennek pótlását, azért nem elég a terhesség felismerésekor elkezdeni, mert az embrió velőcsövének záródása a fogamzást követő 28. napra befejeződik és ilyenkor a nők még nem is tudnak arról, hogy terhesek lennének. Sok folsavat tartalmaznak a gabonakeverékek (pl. müzli), kelbimbó, brokkoli, narancs.

Vitaminok terhesség alatt
Vitaminok terhesség alatt

A várandós anyák szervezete több vért termel, mellyel a méhlepényt és a magzatot is ellátja. Több vérsejt előállítására van szükség, hogy ne alakuljon ki vérszegénység, amihez elég vasat kell szervezetünkbe juttatni. Vigyázzunk ennek adagolásával, mert székrekedést okozhat, valamint gátolhatja a cink felvételét is. Könnyen felszívódó vasat tartalmaz a sovány vörös hús, a pulyka és a csirkehús. A kalciummal megőrizhetjük a fogaink egészségét. Szervezetünk a szoptatás alatt nagymértékben veszít a kalciumtartalékából. Ez az ásványi anyag, sok tejtermékkel, porított tojáshéjjal, valamint szárazbabfőzelékkel juttatható legkönnyebben a szervezetbe. A magnézium pótlás is nagyon lényeges, mivel a csontképződésben játszik szerepet. Ha a kismama nem kap elég magnéziumot, gyakran terhességi görcsöket is tapasztalhat. A magnézium megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben, az olajos magvakban, a mogyoróban, mandulában és a babfélékben. Ezek mellett fontos vitaminok a babának és az anyának is egyaránt, az A-, B- és C-vitamin.