Ady Endre költészetének a jelentősége

Az internetet böngészve rengeteg alkalommal olvashatunk Ady Endre idézeteket. De vajon mitől ilyen népszerű manapság is a híres költő? Költészetére az egyediség a jellemző. Háromfajta irányzatot olvasztott egybe költészetében, a szecesszió, a szimbolizmus és az impresszionizmus irányzatát.

[wp_ad_camp_1]

Új stílusokat és formai megoldásokat vezetett be, amelyet ötvözött a hagyományos képi és nyelvi elemekkel. A francia impresszionista költők nagy hatást gyakoroltak Ady költészetére, összesen hétszer járt Párizsban, az ott megtapasztalt értelmiségi légkör nagy hatással volt későbbi költeményeire. Itthon pedig nagy hatással volt rá Petőfi Sándor, Vajda János és Csokonai Vitéz Mihály. Ady idézeteket olvasva egy kicsit Petőfi költészete is felrémlik az olvasóban. Verseiben sokszor foglalkozik napi dolgokkal, hisz újságíró lévén gyakran írt cikkeket a társadalom aktuális problémáiról, a nélkülözésről, a szegénységről, így közelről érintette az I. világháború által okozott szenvedések is.

Ady Endre
Ady Endre

Költeményeiben ez miatt gyakran jelenik meg a nemzethalál kérdése. Az I. világháborús vereséget katasztrófának élte meg bár az Őszirózsás forradalom reményekkel töltötte el, Tisza István meggyilkolását borzalmasnak tartotta, szélütést kapott, majd nem sokkal később tüdőgyulladásban elhunyt. Sok száz szép verse, az sokszor felbukkanó Ady idézetek azonban örökké velünk maradnak, így számtalanszor megcsodálhatjuk a költő zseni remekműveit.