A Yaupon magyal növény nevelése

A yaupon magyal (Ilex vomitoria) egy örökzöld cserje vagy kis fa zöld levelekkel és piros bogyókkal, amely egész évben színesíti kertjét. Az Egyesült Államok délkeleti részén őshonos yaupon magyalt gyakran ültetik informális sövénycserjeként vagy védőernyőként, mivel minimális formázást igényel, és számos vonzó, lassan növekvő fajtában kapható.

A fényes zöld levelek oválisak, legfeljebb egy hüvelyk hosszúak, és finoman fogazott szélekkel rendelkeznek. A peremen lévő fogak lehetnek hegyesek vagy lekerekítettek. Minden növény kis zöldesfehér hím- vagy nővirágot hoz tavasszal, bár csak a nőstények hoznak gyümölcsöt – kis bogyókat, amelyek általában pirosak, de néha sárgák. A bogyók jól hatnak a téli érdeklődésre, és táplálékot biztosítanak a madaraknak és más vadon élő állatoknak. A Youpon magyal az egyik legtoleránsabb magyalcserje, amely jól viseli a különféle talajtípusokat, nedvességszinteket, pH-szinteket és napsugárzást. A többi magyalhoz hasonlóan ez a faj is kétlaki (külön hím- és nőivarú növények), ezért egy hím beporzót kell ültetnie, hogy ez a cserje virágozzon és gyümölcsöt hozzon. Ha a gyökerek jól beépültek, ez egy jó növény aszályos körülmények között. A Youpon magyal egy ritka cserje, amely nagyon könnyen átültethető.

Az ültetés után a növény tövében talajtakarót kell alkalmazni, hogy a talaj nedves és hűvös legyen. Ha a növényt sövényként termesztjük, akkor az éves enyhe metszés javasolt. A kis fának idomított növények szorgalmasabb metszést igényelnek. A Youpon magyal mentes a többi magyalt sújtó számos problémától, jól ellenáll a legtöbb betegséggel és kártevővel szemben. A cserjéknek időnként problémái vannak a fehérlegyekkel és a pikkelysömörrel. A lehetséges betegségek közé tartozik a levélfoltosság, a levélrothadás, a kátrányfoltosság és a lisztharmat.