A teljes térdprotézis költséghatékony kezelés térdízületi osteoarthritisben szenvedő betegek számára

A térd osteoarthritis fájdalmas állapot, amely több mint 14 millió amerikai felnőttet érint, akik közül sokan rendkívüli elhízással rendelkeznek, amelyet a testtömeg-index (BMI) határoz meg 40 kg/m2 felett. A teljes térdprotézist (TKR) gyakran ajánlják az előrehaladott térdízületi osteoarthritis kezelésére, de a sebészek habozhatnak a rendkívül elhízott betegek műtétében a szövetfertőzés megnövekedett kockázatának, a rossz sebgyógyulásnak és az implantátum meghibásodásának nagyobb kockázatával kapcsolatos aggodalmak miatt.

[wp_ad_camp_1]

Az Osteoarthritis Policy (OAPol) modellnek nevezett, validált és széles körben publikált számítógépes szimuláció segítségével a Brigham és a Női Kórház kutatói a Yale és a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának munkatársaival együtt számszerűsítették az előnyök és a nemkívánatos események közötti kompromisszumot, figyelembe véve a lemondás és a TKR folytatásának ellenszolgáltatási költségeit. Megállapították, hogy az idősebb és fiatalabb korosztályokban a TKR költséghatékony kezelés ezeknek a betegeknek. A megállapításokat az Annals of Internal Medicine publikálja. „A rendkívül elhízott emberek jelentős fájdalomcsökkentést tapasztalnak a TKR-től, ami a minőséghez igazított várható élettartam érdemi javulásához vezet.

A magas BMI nem jelenthet akadályt az ezt az eljárást keresők számára” – mondta a szerző, Elena Losina, PhD, a Policy and Innovation eValuation in Orthopedic Treatments Center és a Brigham’s Ortopédiai és Arthritis Kutatási Központ társelnöke. „Egészségpolitikai szempontból ez a művelet nagyon jó ár-érték arányt kínál az elköltött dollárokért.” A kutatók által használt számítógépes modell, az OAPol ötvözi a nemzeti adatkészletekből származó klinikai és gazdasági adatokat, hogy előre jelezze azoknak a betegeknek a klinikai lefolyását, akik úgy döntenek, hogy TKR-t kapnak.