A Szemaglutid, mint cukorbetegség elleni gyógyszer

A szemaglutid egy olyan gyógyszer, amely diétával és testmozgással együtt alkalmazva javítja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek vércukorszintjének szabályozását. 2021-ben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a szemaglutid hatóanyagú gyógyszert krónikus testsúlycsökkentésre elhízott vagy túlsúlyos felnőtteknél, akiknek legalább egy súlyfüggő állapota van (például magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy magas koleszterinszint).

A közelmúltban a szemaglutid felkeltette a figyelmet a közösségi médiában, mivel néhány híresség, valamint olyan emberek, akik nem voltak kitéve a médiának, azt mondták, hogy kipróbálták a szert a fogyás érdekében. Mit mondanak a tanulmányok a súlycsökkentő szerként használt szemaglutidról? A vércukorszint szabályozása mellett a 2-es típusú cukorbetegségben és ismert szívbetegségben szenvedő felnőtteknél a szemaglutid csökkenti a súlyos szív- és érrendszeri események, például szélütés, szívroham vagy halál kockázatát. A gyógyszer csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy segíti a hasnyálmirigy több inzulin termelését, megakadályozza, hogy a máj túl sok cukrot termeljen, és lassítja a táplálék áthaladását az emésztőrendszeren. A szemaglutidot hetente egyszer, ugyanazon a napon, szubkután adják be, az orvos utasítása szerint. Ha egy adag kimarad, azt a lehető leghamarabb, öt napon belül be kell venni; ha több mint öt nap telt el, akkor közvetlenül a következő adagot kell bevenni. A gyógyszer maximális adagja hetente egyszer 2 mg.

A kutatók szerint bár a súlycsökkentő diéta és testmozgás a testsúlykontroll sarokköve, a fogyás hosszú távú fenntartása kihívást jelent. A klinikai irányelvek azt sugallják, hogy kiegészítő gyógyszeres terápiára lehet szükség, különösen azoknál a felnőtteknél, akiknél a testtömeg-index (BMI) 30 vagy nagyobb, illetve 27-szer nagyobb az egyidejűleg fennálló betegségekben szenvedőknél.