A szegedi víztorony története

Szegeden, a Szent István téren található Magyarország legrégebbi víztornya, mely teljes egészében vasbetonból készült. Szerkezetében és anyagában egyedülálló volt az országban. A három fabéléses víztorony megépítésére 1903-ban írtak ki pályázatot. A 14 pályázó közül Zielinski Szilárd műegyetemi tanár nyerte meg a kiírást.

[wp_ad_camp_1]

A szegedi víztorony kivitelezői Freund Henrik és Fiai voltak. A szecessziós homlokzatot Korb Flóris és Giergl Kálmán dolgozták ki. Az építkezés határideje 1904. szeptember 15. volt, a munkálatok csúsztak, a tél beálltával nem lehetett még az alapozást sem elkészíteni 1903-ban, majd 1904 februárjában egy esőzés következtében a Szent István teret elöntötte a víz, ami tönkretette a már felszerelt vasvázat. Mindezek következtében a szegedi víztorony csak 1904 novemberére készült el, és azóta is folyamatosan üzemel.

Szeged víztorony
Szeged víztorony

Az artézi kút által táplált szegedi víztorony 54,9 méter, és 1000 köbméter víz tárolására alkalmas. A szegedi víztorony két fő részből áll, a medencéből és a tartószerkezetből, amely 540 rudat és 240 csomópontot tartalmaz. 1959 és 1960 között egy homlokzati felújítást végeztek rajta. 2003 márciusában egyedi ipartörténeti műemlékké nyilvánították. 2005-re a betonkorróziós károsodás miatt halaszthatatlanná vált a szegedi víztorony. 2006-ra felújították a tornyot és a teljes Szent István teret. A felújítás során helyre állították a homlokzatot és átszínezték, megerősítették a medencét, majd leszigetelték, felújították a betonkorrózió okozta hibákat, valamint közösségi funkciókat alakítottak ki benne.

A szegedi víztornyot a helyiek Öreg Hölgy-nek becézik. Egy csigalépcsőn feljutva a toronyból csodálatos kilátás nyílik Szeged városára, így turisztikai látványosság is egyben. A földszintjén található a Szódamúzeum, mely a szikvíz történetét mutatja be. Az első szinten a torony történetéről lehet tájékozódni. A második szint időszaki kiállítások helyszíne. A hetedik szinten a fizikatörténeti kiállítást lehet megtekinteni. A szegedi víztornyot májustól szeptemberig minden hónap első péntekén lehet belülről megtekinteni, illetve ünnepnapokon, vízműves rendezvényeken.