A Szamos Marcipán története

A Szamos Marcipán Kft. édességkészítő vállalat és cukrászat, amely nemcsak a hazai, de a nemzetközi piacokon is megállja a helyét kiváló minőséget képviselő termékeivel. A Szamos Cukrászat alapítója, Szamos Mátyás egy dán cukrászmestertől tanulta el, hogyan formálhat marcipánból különleges figurákat.

[wp_ad_camp_1]

Az elsők között sajátította el a marcipánformálást, ami az 1930-as évek elején egyedülálló technikának számított Magyarországon. 1970-as évek elején elindította tortadísz készítő kisiparos vállalkozását Pilisvörösváron, Szamos Mátyás kézzel gyártott marcipán rózsái, majd bon-bonjai országos hírnevet szerzett neki, munkásságát a szakma nagyjai is elismerték. Ennek köszönhetően az egész országból kaptak megrendeléseket. Majd az 1990-es évek elején indult meg a családi vállalkozás rohamos fejlődése, 1991-ben 40 alkalmazottat foglalkoztatott, majd a folyamatos bővülésnek köszönhetően, 2001 után az anyavállalkozás létszáma elérte a 250 főt, de közvetve 400-500 főt is foglalkoztatnak.

Szamos marcipán
Szamos marcipán

A nagy hagyománnyal rendelkező és prémium minőséget képviselő marcipán figurákat és díszítőket gyártó családi vállalkozás forgalma folyamatosan nőtt a rendszerváltás óta, árbevétele 2008-ban elérte a 2,2 milliárd forintot. Ma már a pilisvörösvári műhely mellett országszerte kilenc cukrászdát és tizenhat édességboltot üzemeltetnek, továbbá megcélozták a nemzetközi piacokat is, azaz Németországban és Ausztriában is értékesítenek Szamos Marcipán termékeket.