A spanyol konyha alapjai

Minden országnak megvannak a maga sajátos ételei, amiket bár otthon is elkészíthetünk, de akkor az igazi, hogyha ott fogyasztjuk. Egyes országokban, mint például Spanyolországban nem beszélhetünk egységes konyháról, mivel az ételek földrajzi egységenként változnak.

[wp_ad_camp_1]

Az spanyol konyha nélkülözhetetlen elemei a tengeri gyümölcsök, az ízes vörösborok. Spanyolországban az ételek éghajlati övenként változnak, mivel a múlt század elejéig nagy távolságok és földrajzi akadályok miatt nehézkes volt a kommunikáció az ország egyes tartományai között. A spanyol konyhának főleg római, mór és zsidó gyökerei vannak. Az Amerikából Európába behozott zöldségek először Spanyolországban jelentek meg és máig a spanyol konyha elengedhetetlen részei a paradicsom, a burgonya, a bab és a paprika. Leginkább ezek miatt különbözik a spanyol konyha a többi mediterrán konyhától. A főzés során az olívaolaj egy olyan alapanyag, amely nélkülözhetetlen. Sokak szerint Spanyolországban és más mediterrán országokban ezért is nagyobb az átlagéletkor. Kevesen gondolnák, de Spanyolország adja a világ olívaolaj-termelésének 44 százalékát.

Spanyol konyha
Spanyol konyha

A sáfrány szintén egy olyan alapanyag, amit sok ételhez felhasználnak. Kenyeret szinte minden étel mellé fogyasztanak, a nyári hónapokban pedig a saláta is mindig az asztalra kerül. A különféle sajtok és kolbászok is nagyon népszerűek. Desszertnek leginkább tejből készült fogásokat (rizspuding) vagy gyümölcsöket fogyasztanak. Szinte mindig bort iszogatnak a fogások mellé. Spanyolország egyik fő nemzeti étele a Valenciából származó, serpenyőben, sforito alappal készült paella, melynek összetevői a rizs, sáfrány és az olívaolaj, tengeri falatokkal, zöldségekkel és hússal körítve. A cocido szintén egy jellegzetes spanyol étel, amely általában kolbászokat, húsokat, zöldségeket és babot tartalmaz.