A SARS-CoV-2 vírus eltéríti és gyorsan károsítja az emberi tüdősejteket

A Regeneratív Orvostudományi Központ (CReM) és a Hálózati Rendszerbiológiai Központ (CNSB) részvételével folytatott többcsoportos együttműködésben a tudósok beszámoltak az emberi tüdő molekuláris reakcióinak első térképéről a sejtektől egészen a SARS-CoV-2 fertőzéséig.

[wp_ad_camp_1]

A biomérnöki humán alveoláris sejtek kifinomult, nagyon precíz tömegspektrometriás technológiával történő kombinálásával a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának (BUSM) kutatói azonosították a tüdősejtekben lévő gazdafehérjéket és az utakat, amelyek szintje a SARS-CoV-2 fertőzés következtében változik, betekintést nyújtva a betegségbe a COVID-19 blokkolására. Megállapították, hogy a „foszforiláció” nevű fehérjemódosítás döntő típusa aberránssá válik ezekben a fertőzött tüdősejtekben. A fehérjék foszforilációja fontos szerepet játszik a fehérje működésének szabályozásában egy szervezet sejtjein belül, és a fehérje-bőség és a fehérje-foszforiláció is jellemzően erősen kontrollált folyamatok normál/egészséges sejtek esetében. Felfedezték azonban, hogy a SARS-CoV-2 rendetlenségbe sodorja a tüdősejteket, kóros változásokat okozva a fehérje mennyiségében és a fehérje foszforilezésének gyakoriságában ezekben a sejtekben.

Ezek a kóros változások elősegítik a vírus szaporodását, végül elpusztítják a sejteket. A fertőzött sejtek elpusztítása széleskörű tüdősérülést okozhat. A kutatók szerint amint a SARS-CoV-2 bejut a tüdősejtekbe, gyorsan megkezdi a sejt alapvető erőforrásainak kiaknázását, amelyek egyébként a sejt normális növekedéséhez és működéséhez szükségesek. „A vírus ezeket az erőforrásokat szaporodásra használja, miközben elkerüli a szervezet immunrendszerének támadását. Ily módon új vírusok képződnek, amelyek később kilépnek a kimerült és brutálisan károsodott tüdősejtekből, magukra hagyva őket.