Megvalósíthatósági tanulmány a projektek kivitelezésében

Bármilyen projektről legyen szó, legyen az akármilyen precizitással és alapossággal megtervezve, ha a megvalósíthatósága megkérdőjelezhető, akkor a projekt nem feltétlenül állja meg a helyét. Viszont mivel nagy pénzekről van szó, például egy városrész fejlesztésekor, ezért nagyon fontos, hogy készüljön megvalósíthatósági tanulmány.

[wp_ad_camp_1]

Megvalósíthatósági tanulmány elkészítése igazán fontos, hiszen a projekt gyengeségeit jobban lehet látni általa, valamint sok esetben pályázatok feltétele, hogy ez a dokumentum elkészüljön, amit aztán csatolni is kell az elkészült pályázat mellé. Ha nincs meg a megvalósíthatósági tanulmány, akkor a pályázat sikeressége is nagy mértékben lecsökken. A megvalósíthatósági tanulmány nagyon beszédes névvel rendelkezik, ugyanis a neve jól jelzi, hogy célja, hogy egyértelműen kiderüljön, hogy egy adott projekt mennyire életképes adott gazdasági környezetben, valamint pénzügyi szempontból mennyire profitképes a projekt. Ennek következtében a megvalósíthatósági tanulmánynak komoly szerepe van a döntések meghozatalában. Gyakorlatilag megkönnyíti a döntés meghozatalát. A megvalósíthatósági tanulmány több résztanulmányra osztható. A projekt jellegétől függ elsősorban, hogy mely résztanulmányok elkészítésére van szükség.

Köszönhetően az elkészült megvalósíthatósági tanulmánynak a döntéshozók kellő információval rendelkeznek, hogy a projektről döntsenek, ezenkívül az is lényeges, hogy azt is tisztán látják, hogy mennyire megalapozott és életképes a projekt. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése több lépést tartalmaz. A megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után az egész projekt kapcsán sokkal tisztábban lehet látni, így nagyon hasznos elkészítése. Bővebb információkat a megvalósíthatósági tanulmányról a varosfejlesztes.hu weboldalon talál!